Bledders met veters

Ontdek je plekje! Op de fiets naar oude UVS locaties.

Al eens eerder heeft de archiefgroep gemeld dat wij niet schuwen om de UVS-historie ook buitenshuis te onderzoeken. Nadat wij in de laatste bijdrage van ‘Bledders met Veters’ de diverse locaties hebben benoemd waar UVS in de afgelopen 108 jaar bal liet rollen, vonden wij het noodzakelijk om die plekjes in Leiden op te zoeken. En eerlijk is eerlijk, zonder airco vergaderen in de Kikkerpolder was deze periode ook niet echt aantrekkelijk. Sportief op de fiets er op uit!

Hoewel wij altijd naar volledigheid streven, is dat dit keer niet helemaal gelukt. Uit het archief komen met name in de beginperiode een aantal plekken naar voren, waarvan we de exacte locatie niet meer kunnen traceren. Zoals b.v. ‘een veld aan de Warmonderweg’ of aan ‘de Morsweg’. Die hebben we jammer genoeg links moeten laten liggen.

De route:

1. Onder ideale omstandigheden zijn we gestart vanaf het oude gebouw van het LD (nu Kantongerecht) aan de Witte Singel (je moet ergens beginnen). Daarna naar het einde van de 3 Octoberstraat en de Magdalena Moonsstraat gefietst. Op het stukje land aan de Vliet werden door de vriendenclub uit die buurt onder de naam Achilles in 1914 de eerste wedstrijden gespeeld. Tegenwoordig is door nieuwbouw nergens meer iets te vinden wat op een voetbalveld lijkt.

Einde 3 octoberstraat: hier begon het UVS verhaal

2. De volgende stop is aan de Cronesteinkade waar op het voormalige NBLO terrein de korfbalvereniging Trigon haar thuisbasis heeft. Direct na de Tweede Wereldoorlog heeft UVS hier tijdelijk gespeeld tot 1949. Het voetbalveld aan de Wassenaarseweg was door de Duitsers in 1944 volledig vernield om plaats te maken voor stellingen en een tankgracht om een mogelijke inval van de geallieerden te voorkomen.

Hoek Zoeterwoudse Singel en Cronesteinkade: van 1945 tot1949 speelden de blauwwitten hier

3. Nog geen 10 minuten later komen we aan op de Kanaalweg, waar UVS vanaf 1931 tot 1938 gespeeld heeft. Inmiddels wordt hier druk getennist en gehockeyd. Wij treffen toevallig bij de Leidse hockeyvereniging Roomburg een aantal vrijwilligers aan die zorg dragen voor het onderhoud. Zeer gastvrij krijgen wij koffie met appelgebak aangeboden. Clubicoon Martin Ouwerkerk geeft ons vol trots een rondleiding door het complex van de vereniging (1400 leden!), die zich graag afficheert als een ‘familievereniging met ambitie’. Waar hebben we dat meer gehoord?

Fred en Hans worden bijgepraat door Martin, terwijl Nico al aan de koffie zit


4. In 1921, na een aantal omzwervingen in de stad, vond UVS een stekkie aan de toenmalige Rijksstraatweg, de tegenwoordige Haagweg. In de buurt van de huidige Boshuizerkade waar nu de sterflat voor studenten staat, moet het terrein gelegen hebben. UVS werd één jaar later in 1922 door een krachtige handtekening van Koningin Wilhelmina bij Koninklijk Besluit als vereniging goedgekeurd.

 De ‘sterflat’ met rechts de molen de Heesterboom van de familie Noordman

5. Nog even doortrappen en we komen aan bij de Wassenaarseweg. Achter het LUMC (in de Leidse volksmond vroeger ‘het grote ziekenhuis’) waar UVS vanaf 1949 triomfen vierde en waar vanaf 1956 zelfs betaald voetbal te bewonderen was. Om de exacte locatie te bepalen, gebruiken wij een oude foto waarop de contouren van het ziekenhuis te zien zijn. We houden het er uiteindelijk op dat het UVS complex (drie velden) stond op de plek waar nu de Hogeschool staat.

De fietsenstalling van de Hogeschool Leiden. Op deze plek waren de twee bijvelden van UVS.
Luchtfoto Wassenaarseweg. Bovenaan loopt de trambaan van de gele tram van Leiden naar Den Haag. Daaronder het hoofdveld. Onderaan de twee bijvelden. Rechts het huidige LUMC. 

6. Terugfietsend naar ons huidige complex, dat zeker tot de mooiste voetballocaties in de omgeving behoort (of zijn we nu te chauvinistisch?), stoppen wij bij het Pomonapad. Lang geleden was hier aan het einde ook een voetbalveld, hier week UVS met enige regelmaat naar uit. Er ligt nu een stukje bos en voetballen lukt niet meer.

7. Voordat we arriveren in de Kikkerpolder sluiten we onze fietstocht af met een kopje thee en een biertje in het theehuis ‘de Leidse Hout’, onder toeziend oog van één van de ooievaars in het hertenkamp.

Voor die sportievelingen die dit fietstochtje ook eens willen rijden hieronder onze route met dank aan Google Maps. De lengte is ongeveer 11 kilometer en zonder tussenstops kunt u het doen in 37 minuten. Wandelt u liever in de binnenstad? Dan opgelet, want de Archiefgroep brengt binnenkort alle locaties in Leiden in kaart, waar UVS in het verleden haar jaarvergaderingen heeft gehouden. Dat belooft een hele leuke wandeling te worden.

Maar kijkt u liever naar voetbal, dan hebben we goed nieuws: volgens betrouwbare bron begint op 24 september voor UVS de competitie in de Eerste Klasse en gaan de Blauwwitten ook weer strijden in de bekercompetitie.

Wordt vast ook heel boeiend!

De archiefgroep

Simon van Meijgaarden
Fred Beerenfenger
Hans Neuteboom
Nico van Horn

2 maanden geledenBLEDDERS MET VETERS
4 maanden geledenBekerverlies semi-profs UVS eindigt bijna in de rechtbank
8 maanden geledenOude ambtsketens opgepoetst