Blauwwitten dagen arbiter voor de rechter

In de zucht naar opzienbarende gebeurtenissen in onze rijke historie stuitten we voor Bledders op een voor UVS bijzonder voorval in het seizoen 1958-1959.

We schrijven 21 mei 1959. UVS speelt voor het vierde jaar betaald voetbal en komt uit in de Tweede Divisie A.

Behalve in competitieverband doet UVS ook mee aan het toernooi om de KNVB-beker. Tegenstander in de derde ronde op die bewuste 21e mei is Volendam dat een seizoen later in de eredivisie zou spelen. UVS verliest met 1-2 en is daarmee uitgeschakeld.

Daags na de wedstrijd bericht de sportpagina van de Telegraaf:  ‘Het ziet er naar uit dat de wedstrijd UVS-Volendam een vervolg krijgt. Niet op het speelveld, maar in de rechtzaal!

Door het verkeerd toepassen van de reglementen door scheidsrechter Veldhuizen is UVS het niet eens met de uitslag en eist dat de tweede helft wordt overgespeeld of dat Volendam, ten gunste van UVS, uit het bekertoernooi zal worden teruggetrokken. Verder eist UVS een schadeloosstelling van 24.000 gulden voor gederfde inkomsten. De penningmeester zat toch al krap bij kas, dus dat kon de club goed gebruiken.

We gaan terug naar donderdag 21 mei 1959. De wedstrijd is net afgelopen en aan het woord is scheidsrechter Veldhuizen: “In de rust kwam van Volendam het verzoek om een invaller in te zetten. Aanvankelijk weigerde ik dat, omdat de reglementen zeggen dat een invaller slechts tot de 44e minuut is toegestaan. Mijn grensrechter Kouwer wist echter te vertellen dat er voor bekerwedstrijden andere bepalingen waren. Ik stemde dus alsnog toe.

Tijdens de tweede helft kwam de UVS-aanvoerder (André Hak red.) bij me en vroeg ook of er een invaller mocht worden ingezet. Ik vroeg voor wie. Dat weet ik niet, was het antwoord. Het bleek een speler te zijn (Wim Bekkering red.) die net gevallen was en na de valpartij nog rustig een hoekschop had genomen. Hij had bovendien het veld verlaten zonder zich bij mij af te melden! Hij zou een zware knieblessure hebben gehad! Hoe kon hij daarna dan nog een corner nemen? Ik weigerde een invaller voor UVS”.

De van het veld gelopen Wim Bekkering kreeg hiervoor later nog een officiële waarschuwing van de strafcommissie van de KNVB afdeling Leiden.

Met 10 man speelt UVS de wedstrijd uit, neemt na de wedstrijd contact op met de KNVB, dient een protest in en krijgt te horen dat de scheidsrechter inderdaad een fout heeft gemaakt. De reglementen schreven voor dat slechts tot de 44e minuut invallers zijn toegestaan. En de spelerswisseling van Volendam vond plaats in de rust! Maar protesteren is volgens het reglement van de KNVB niet mogelijk.

Twee hoofdrolspelers uit de wedstrijd tegen Volendam: Aanvoerder André Hak (staande derde van links) en Wim Bekkering (gebukt tweede van rechts). De foto toont de voltallige UVS-selectie in seizoen 58-59 op het Stadhuisplein voor een trip naar Berlijn.

UVS laat het er niet bij zitten en er volgt, in de weken erna, een juridisch steekspel tussen UVS en de KNVB dat ook nog bijna uitdraait op een gerechtelijke procedure tegen de scheidsrechter! Dit zou overigens een unicum in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal zijn geweest.

De KNVB veegt alle eisen van UVS van tafel. Scheidsrechter Veldhuizen wordt schriftelijk nog wel gewezen op zijn foute en inconsequente handelen en UVS krijgt van de KNVB een draai om de oren. Zij vindt het ongewenst dat de vereniging een scheidsrechter wegens een reglementsfout gerechtelijk aanspreekt.

Onder zware druk trekt UVS zich morrend terug en een week na de verloren wedstrijd in Leiden wordt Volendam, met voornamelijk volbloed Volendammers in de gelederen (Bond, Jonk, Karregat, Schilder, Keizer, Tol, Zwarthoed, Smit en Steur om er maar een paar te noemen)  uit het bekertoernooi gekegeld door Good Old Sparta!

De Archiefgroep, Fred Beerenfenger, Simon van Meygaarden, Nico van Horn en Hans Neuteboom