BLEDDERS MET VETERS
Omnisportvereniging UVS
Dit keer in Bledders aandacht voor een stukje UVS-historie waar menig oudere blauwwitter met weemoed aan terugdenkt: de club waar je zowel aan voetbal, cricket en atletiek kon doen, aangeduid als omnisportvereniging.
Nederland kent momenteel ruim 140 omnisportverenigingen. Dit zijn verenigingen waar meerdere sporten worden beoefend en waarbij elke sport zijn eigen afdeling heeft. Over het algemeen geldt dat dit grote verenigingen zijn met veel actieve leden, spelend op uitgebreide, multifunctionele accommodaties.
SV Kampong uit Utrecht is de grootste omnisportvereniging van Nederland met ruim 5.000 leden! Je kunt hier terecht voor hockey, tennis, voetbal, squash en …. jeu de boules!
Leiden kent echter geen vereniging waar je in competitieverband meerdere sporten kunt beoefenen. In de directe omgeving zijn ASC (voetbal en cricket) en Voorschoten ‘97 (voetbal en atletiek) clubs waar dit wél kan.
Mensen die de UVS-jubileumboeken hebben gelezen kunnen het weten, maar niet iedereen, zeker niet de jongeren onder ons, weet dat UVS in het verleden ook een omnisportvereniging is geweest. Het werd toen nog niet als zodanig betiteld, maar UVS was, zoals in de inleiding van dit artikel vermeld, tussen 1920 tot 1965 een vereniging waar drie sporten werden beoefend: voetbal, cricket en atletiek.
Voetbal is de belangrijkste tak. Voor atletiek en cricket is beduidend minder belangstelling, hoewel atletiekwedstrijden zich vooral in de jaren 20 op veel publieke belangstelling mag verheugen.
Een belangrijke publiekstrekker in die tijd is UVS-voetballer en talentvolle speerwerper en hoogspringer Sam Meerburg.
Daarnaast trekt ook de jaarlijkse hardloopwedstrijd ‘Dwars door Leiden’ veel publiek. De UVS-ploeg wint deze estafetteloop over de singels van Leiden meerdere keren. De zilveren estafettestok, uitgeloofd door het Leidsch Dagblad en tentoongesteld in een van de vitrines van ons museum, vormt nog een stille getuige van deze legendarische wedstrijden.
Met het vertrek van animator Willem Wijting is het met de groei en bloei van de atletiekafdeling gedaan. In 1959 besluit het bestuur de atletiekafdeling op te heffen en heet de Leidse Voetbal- en Atletiekvereniging UVS weer gewoon LVV UVS.
Het cricket is een heel ander verhaal. De in 1922 opgerichte club LCC (Leidsche Cricket Club) heeft enkele UVS-voetballers in haar gelederen en slaagt er in 1937 in onderdak te vinden bij UVS. En omdat cricket een zomersport pur sang is, kan het gebeuren dat midden in de zomervakanties de velden van UVS aan de Wassenaarseweg en later, in de beginjaren 60, in de Kikkerpolder op voetballoze zondagen worden bevolkt door tientallen belangstellenden die zich urenlang vergapen aan de in een smetteloos witte outfit geklede cricketspelers. Vol bewondering kijkend naar topcricketers als de voetbalbroers Piet en Ton Kantebeen.
De belangstelling voor het enigszins elitair aandoende cricket kan qua aandacht en populariteit echter niet wedijveren met de voetbaltak van UVS waar ‘Jan Publiek’ in groten getale op af komt.
Om een representatief team op de been te brengen, wordt dikwijls een beroep gedaan op jeugdspelers die zich verdiept hebben in de regels, de techniek en de tactiek van het cricketspel en onder de hoede van oudere spelers hun partijtje meeblazen. Bijgaande foto’s tonen hiervan het bewijs.
Behoudens een in 1937 behaald kampioenschap van de derde klasse van de Nederlandsche Cricket Bond (NCB), later nog eens herhaald in 1962, boekt LCC geen grote successen, maar voeren vooral gezelligheid en kameraadschap de boventoon.
Wat Willem Wijting voor de afdeling atletiek betekende, geldt bij LCC voor Cor Metsch. Hij is de man van het eerste uur, heeft de touwtjes strak in handen, is een begenadigd en enthousiast cricketspeler en is verantwoordelijk voor de goede sfeer binnen de vereniging. Als Metsch in 1956 komt te overlijden gaat het met LCC bergafwaarts. De belangstelling voor cricket neemt af, er melden zich geen nieuwe leden meer en in 1965 houdt LCC, tot groot verdriet van een handjevol cricketliefhebbers, op te bestaan.
Oud cricketer Henk Laman hierover in onze jubileumboeken van ons 75- en 100-jarig bestaan: “Met het verdwijnen van LCC ontstaat er een leegte die nooit meer is opgevuld, zoals oudere UVS-ers en oud LCC-ers zullen beamen”.
Zou het daarom niet mooi zijn als UVS ooit weer een omnisportvereniging wordt met bijvoorbeeld een cricketafdeling binnen de gelederen? Dan behoren in de zomerperiode ook de saaie, troosteloze zondagen op de Kikkerpolder tot het verleden en kunnen onze buitenterrassen en clubhuis op de nodige klandizie rekenen. Fijn ook voor de clubkas.
Wie zich aan het cricket gaan wagen? Van het kampioensteam uit 1962 (zie foto) zijn nog enkele spelers in leven, waaronder Aad en Jan Koren, Peter Heemskerk, Piet Kantebeen jr. en Hans en Henk Laman. Wat zou het mooi zijn als…!
Bij het samenstellen van een team kan dan met name ook geput worden uit de groep enthousiaste 50-plussers die iedere donderdag een potje walking football bij UVS spelen!
Als je een trainingspartijtje lang achter een bal aan kunt wandelen, moet je ook in staat zijn om als cricketer op een mooie zonnige zondagmiddag een paar uur in het verre veld te staan, wachtend op een balletje dat jouw kant op komt of smachtend naar het verlossende teken ‘tea-time’!
De archiefgroep