Gaat een oude derby herleven?

Waar vele trouwe supporters al een aantal weken voor vreesden, werd jammer genoeg werkelijkheid: UVS1 degradeert en voetbalt volgend seizoen in de derde klasse. Gelukkig hield het tweede elftal de voeten droog en doorstond met prima scores de lastige P/D wedstrijden. Het betekent uithuilen en opnieuw beginnen, of zoals het bestuur op de website meldde: nu de rug rechten!

En aangezien ambitie nog steeds in het DNA van UVS zit, zal de doelstelling ongetwijfeld luiden: zo snel als mogelijk de weg omhoog weer in slaan.
Makkelijk zal dat niet worden. Ook in de derde klasse wemelt het van de
clubs die met veel passie en inzet willen strijden voor de punten. Afhankelijk van de definitieve indeling in de derde klasse is het waarschijnlijk dat er volgend seizoen gespeeld gaat worden tegen de buren Docos en ASC. Met Docos zijn er in de laatste jaren al heel wat potjes gespeeld; met wisselend succes. Maar het laatste treffen met de ’good old’ uit Oegstgeest moet al heel lang geleden zijn geweest.

In de archiefgroep bleef het oorverdovend stil toen iemand vroeg wanneer deze buren elkaar voor de laatste keer troffen. Voorzichtig werd geopperd dat we misschien wel terug moesten naar de periode van vóór het betaald voetbal van UVS (1956-1962).
Een mooie aanleiding om eens te onderzoeken wanneer de huidige twee oudste verenigingen in de Leidse regio voor de eerste maal voor de winst streden.

De geschiedenis leert dat de eerste confrontatie tussen ASC 1 en UVS 1 104 jaar geleden plaatsvond. Om precies te zijn op 10 oktober 1920. UVS debuteerde als kampioen van de 1e klasse van de LVB (Leidse Voetbalbond) in de 3e Klasse D van de Nederlandse Voetbalbond (NVB, nog zonder predicaat Koninklijke). De blauwwitten beschikten tot die tijd nog niet over een eigen veld, maar dankzij hulpvaardige UVS’ers lukte het om een terrein aan de Rijksstraatweg speelklaar te maken.

De wedstrijd werd door UVS verloren met 0-2. Het Leidsch Dagblad complimenteerde UVS een dag later voor een keurig kleedlokaal en een solide omrastering. Alleen was de bedoeling daarvan bij de toeschouwers ontschoten: ”want ieder stond vóór in plaats achter het draad”. Alleen de kwaliteit van het veld liet nog te wensen over; het was “te hobbelig en te zacht”. Het spel van UVS kon de journalist ook niet erg bekoren. ASC was ietsje beter, maar “bracht er toch bitter weinig van terecht”, zo werd kritisch geoordeeld.

UVS werd in het seizoen 1919-1920 kampioen in de eerste klasse van de LVB.
V.l.n.r. B. Godddijn , P. van Egmond, M. Vreeken, M. Kloots, J. v.d. Heemst, R.L. Lolkes de Beer,
M. Christiaans, A.J.Graafmans, H. Swanenburg, H.A. Peter, H. de Vries.

Een week daarvoor had de verslaggever van het LD nog een pittig advies voor ASC na een nederlaag die de rood-zwarten in Den Haag tegen Celeritas leden: 5-1: “Nog eens een goede raad: maak er een kienclub van, hoef je niet hard te loopen”…

Op 5 november 1933 stonden ASC en UVS weer tegenover elkaar in de Kempenaerstraat in Oegstgeest. Een van de vele toeschouwers was de toen 8-jarige latere schrijver, beeldhouwer en schilder Jan Wolkers. Leidenaar Onno Blom refereerde in zijn boek ‘Genialiteit staat nooit buitenspel’ aan het spannende verhaal dat Jan Wolkers later over deze wedstrijd schreef in een literair tijdschrift. Het treffen eindigde in een gelijkspel:2-2.

In de zestiger jaren van de vorige eeuw was de Gouden Krielbeker (vernoemd naar ASC’er Henny de Cler, bijnaam de Kriel) een begerenswaardige trofee in het jaarlijkse veteranen toernooi van ASC voor alle Leidse KNVB verenigingen. Het lukte de mannen van UVS om in 1963 dit kleinood in de wacht te slepen en herhaalde dit kunststukje in 1965.

Piet Hansen sr. ontvangt op het oude ASC terrein aan de Kempenaerstraat de Gouden Krielbeker met naast hem in donker shirt zijn zoon Piet Hansen jr. uit handen van H(enny) P.G. de Cler, bijnaam de Kriel, de naamgever van het toernooi en schenker van de trofee.

Beide clubs delen een rijke cricketgeschiedenis. Cricket maakte lange tijd deel uit van de sportieve activiteiten van UVS, net zoals atletiek in de eerste helft van de vorige eeuw. In 1937 werd de Leidse Cricket Club (LCC), opgericht in 1922, bij UVS ingelijfd en behaalde daar diverse landelijke successen. Bekende namen als Kantebeen, Van Es, Laman en Koren speelden een prominente rol in deze geschiedenis.

In 1965 werd besloten de LCC op te heffen, waarna Piet en Ton Kantebeen naar Ajax Leiden overstapten en daar nog jaren succesvol speelden. Piet Kantebeen werd in 1988 lid van verdienste bij ASC, zo meldde ons Emiel Sluyterman, de archivaris van ASC. UVS had Piet al in 1975 benoemd tot erelid. Bij ASC bestaat de cricketafdeling sinds de oprichting in 1892 en is nog steeds een bloeiende en belangrijke tak van de vereniging.

We kijken met veel belangstelling uit of er komend seizoen opnieuw een nieuwe buren- derby tussen UVS en ASC te bewonderen is. Honderdvier jaar na de eerste confrontatie zal de rivaliteit met alle zekerheid voor vuurwerk zorgen en de passie voor het Leidse voetbal hopelijk weer doen herleven.

Archiefgroep UVS
Fred Beerenfenger
Hans Neuteboom
Simon van Meijgaarden
Nico van Horn

7 maanden geledenBLEDDERS MET VETERS
10 maanden geledenBekerverlies semi-profs UVS eindigt bijna in de rechtbank
1 jaar geledenOude ambtsketens opgepoetst