Xerxes ook op zoek naar Eric…(deel2)
Weet u het nog: in de afgelopen kerstperiode vroegen wij de lezers van de UVS-site wie toch die 13-jarige jongen was, die op 11 oktober 1959 een blauw oog opliep tijdens een thuiswedstrijd tegen Xerxes.
Eric, zoals wij hem voor het gemak noemden, kon zijn enthousiasme niet onderdrukken, toen Wim van Kampen 8 minuten voor tijd een penalty benutte (1-1), nadat Coen Rijshouwer (ex-Xerxes en nog steeds nummer 5 op de topscorerslijst aller tijden van die club) ten val was gebracht. Overigens reikte Rijshouwer in de korte tijd dat hij voor UVS speelde met 22 doelpunten tot de 27e plaats op de verglijkbare lijst van UVS. Maar dit terzijde.
Samen met veel andere jongens liep ‘Eric’ vervolgens het veld op om een klein feestje te vieren. Een flinke klap tegen zijn hoofd van een teleurgestelde Xerxaan was zijn beloning. Het begin van een flink portie tumult. Een door de scheidsrechter gestaakte wedstrijd, aangifte bij de Leidse Politie, een lange KNVB-procedure, een boete en een potje voetbal van 8 minuten maanden later in Rotterdam onder leiding van topscheidsrechter Leo Horn was het vervolg. De 1-1 bleef intact en vormde het sluitstuk van deze tragikomedie, die ook landelijk veel publiciteit kreeg. We waren in 1959 nog niet zoveel gewend op de velden.
In de zoektocht naar de dader en het jonge slachtoffer ontvingen wij een paar suggesties en er was zelfs iemand die zich spontaan als slachtoffer bekende. Gelet op de leeftijd van betrokkene moesten wij zijn getuigenis onmiddellijk terzijde leggen en ook de tips bleken te mager om ‘Eric’ zijn werkelijke naam terug te geven.
‘Nou en?’ zullen velen denken. Of in huidige taal: boeien…
Maar bij de leden van de archiefgroep ligt dat anders. Die willen graag het naadje van de kous weten. Vaak wordt daar de Chinese wijsgeer Woo Ping geciteerd die zei: ”Als je niet weet waar je vandaan komt, weet je ook niet waar je naar toe moet”.
Nico van Horn, lid van de archiefgroep en als sporthistoricus gewend om zaken tot de bodem uit te zoeken, ging op internet verder op onderzoek uit en kwam op die manier in contact met Bram Bos, oer-Xerxaan, privé bezitter van een uitgebreid archief van de Rotterdamse club en samen met journalist Emile Schelvis de auteur van het eeuwboek van Xerxes. Bram ging in Rotterdam op onderzoek uit, maar jammer genoeg leidde die speurtocht niet tot het verlossende antwoord. Maar het was reden genoeg om onder uitwisseling van de beide eeuwboeken Bram Bos uit te nodigen voor een gezellig kopje thee in de UVS-kantine. Dat heeft inmiddels plaatsgevonden. Veel mooie verhalen en oude bekende namen passeerden in hoog tempo de revue. Wat te denken van Faas Wilkes, Wim Lagendaal, Coen Moulijn en Wim van Hanegem. Alle vier met een heel succesvol Xerxes-verleden.
Xerxes DZB, nu zaterdag eersteklasser en een kleinere zondagselectie, maar ook met een roemrijk betaald voetbal verleden, deelt met UVS de voorkeur voor een blauwwit shirt. Alleen hebben de Rotterdammers een voorkeur voor horizontale strepen. Smaken verschillen.
Ook in leeftijd schelen de clubs niet zoveel. Op een maandje na 10 jaar. Xerxes werd op 1 maart 1904 opgericht en UVS 10 jaar later op 1 april 1914.
Wie weet kunnen de eerste elftallen van de 117-jarige Rotterdammers en de bijna 10 jaar jongere Leidenaars elkaar in de toekomst weer eens treffen.
Laten we alvast afspreken dat supporters het veld dan niet betreden en dat op het gras losse handjes thuis worden gehouden.
En mochten we de identiteit van ‘Eric’ alsnog achterhalen, dan gaat u dat ongetwijfeld van ons horen.
Simon van Meijgaarden