Eind augustus en de zomer weet nog steeds niet van wijken, maar in de Kikkerpolder bruist het alweer van activiteiten. UVS bereidt zich voor op het 104e achtereenvolgende seizoen. En zoals het hoort zijn de verwachtingen van alle elftallen hooggespannen. Gaan we meespelen om de prijzen, worden we een beetje saaie middenmoter of moeten we om lijfsbehoud gaan voetballen in de onderste regionen? Wie het weet mag het zeggen. Vooruitkijken is leuk en spannend, maar deze rubriek heet niet voor niets “Een eeuw lang” en een beetje terugblikken op de roemruchte historie van de oudste voetbalvereniging van Leiden moet ook kunnen. Neem nou deze maand. Op 27 augustus was het precies 80 jaar geleden dat UVS in 1938 verhuisde van de Kanaalweg naar een sportpark aan de Wassenaarseweg. Daar werd tot 1960 gevoetbald om vervolgens in de Kikkerpolder het mooiste voetbalcomplex van Leiden en omgeving te betrekken. 

De verhuizing naar de Wassenaarseweg bleef in Leiden niet onopgemerkt. En dat is een understatement. Als wij de krant van toen mogen geloven (en waarom zouden wij het Leidsch Dagblad in twijfel trekken?), stond Leiden op die zomerse dag in 1938 redelijk op zijn kop. De hele dag reden alle trams (die waren er toen nog), autobussen en taxi’s in de stad rond met een blauwwitte vlag. De clubvlag werd via een estafetteloop in de middag door de jeugd naar het nieuwe onderkomen gebracht en enkele duizenden toeschouwers waren getuige van de officiële opening. Dat gebeurde met toespraken van Burgemeester Mr. A. Van de Sande Bakhuyzen, UVS voorzitter Bosboom, Jonkheer Feith, voorzitter van de cricketbond (UVS heeft lang een bloeiende cricketafdeling gekend) en een aantal anderen. En natuurlijk waren er diverse cadeaus. Zo kreeg UVS van de gemeente Leiden “een partij gruis en koolasch met vervoer”. Wellicht was dat bedoeld voor de aanleg van een trainingsveld, want veel andere mogelijkheden zou ik niet kunnen bedenken. Het was goed bedoeld zullen we maar denken. 

Tegen vieren begon de officiële openingswedstrijd, nadat vier junioren in snelle draf de hoekvlaggen hadden geplaatst. Tweedeklasser UVS (zeg maar de huidige Keuken Kampioen divisie; wie verzint zo’n naam?) nam het op tegen Eersteklasser Ajax, dat op volle sterkte uit Amsterdam was gekomen. Volgens de journalist ter plaatse werd het een matige vertoning waarin Ajax uiteindelijk met 0-3 won. Het wedstrijdverslag bleef uiterst summier. Maar wel met een kritische noot: “UVS lijdt nog steeds aan dezelfde kwaal als vorig jaar: het beslissende schot is nog steeds ver te zoeken.” Dat zinnetje hebben we later meer gehoord..

De feestcommissie had nog een speciale verrassing in petto. In de pauze van het  voetbal werd een korfbalwedstrijd gespeeld tussen het Leidse Fluks en een gelegenheids-twaalftal uit Den Haag. Geen idee hoe lang men speelde en hoe men de veldindeling passend maakte. De journalist vond het korfbal kennelijk veel leuker, want zijn verslag daarvan was aanzienlijk uitgebreider inclusief het veelvuldig vermelden van namen van de spelers en speelsters, waarbij de dames voor de volledigheid nog met de toevoeging mejuffrouw werden aangeduid. Zo speelde mejuffrouw Kukler bij het Leidse Fluks. De wedstrijd eindigde met een keurige voetbaluitslag:1-1.

Door het intermezzo liep het waarschijnlijk tegen zessen toen de tweede helft van het voetbal nog moest beginnen. Veel toeschouwers waren inmiddels al huiswaarts vertrokken. Er moest natuurlijk wel thuis op tijd gegeten worden!

Twee jaar later vielen de Duitsers Nederland binnen. In 1944 werden alle tribunes, de kantine en verdere opstallen door de bezetter gevorderd en gesloopt. Pas in 1949 werden nieuwe kleedkamers, inclusief wasgelegenheid, de bestuurskamer en de kantine in gebruik genomen. In 1949 werd UVS1 kampioen van de 2e klasse van de KNVB. Helaas werd de 1e klasse (het hoogste platform) niet gehaald. UVS struikelde in de promotiewedstrijden. 

Aan de Wassenaarseweg beleefde UVS daarna nog wel een prof-avontuur.

Van 1955 tot 1962 maakte UVS met weinig succes deel uit van het betaald voetbal in Nederland. Zes jaar later behoorde UVS in de Kikkerpolder tot de top van het amateurvoetbal in Nederland. En of die tijd ooit nog eens terugkomt?

Wie het weet mag het zeggen. Voorlopig nog maar eerst de verwachtingen voor dit nieuwe seizoen waar gaan maken. 

Simon van Meijgaarden

Leidsch Dagblad 29 augustus 1938 
preview

4 maanden geledenBledders met veters
7 maanden geledenBLEDDERS MET VETERS
10 maanden geledenBekerverlies semi-profs UVS eindigt bijna in de rechtbank