Hoe zou het gaan met alle mooie voornemens in het nieuwe jaar? Niet meer roken, minder drinken of de zolder nog eens grondig opruimen. Velen zullen alweer wat problemen hebben met die plannetjes. Terugkijkend kan de Archiefgroep van UVS over de voornemens van vorig jaar redelijk tevreden zijn. Alle jaarverslagen en ledenvergaderingen vanaf 1914 (waaronder velen handgeschreven) zijn netjes gearchiveerd en chronologisch opgeslagen in nieuw aangeschafte zuurvrije dozen. Dat is mooi, maar meer dan honderd jaar oud papier is uiterst gevoelig voor schimmelvorming en dat betekent uiteindelijk een triest einde. Zeker in een relatief vochtige omgeving als de Kikkerpolder.

In overleg met het Bestuur is vervolgens besloten om dat deel van het archief over te dragen aan Erfgoed Leiden & Omstreken (het Leids stadsarchief). Na een anti-schimmelbehandeling liggen de 32 blauwe dozen inmiddels aan de Boisotkade en zijn daar voor iedereen na afspraak in te zien.

De volgende klus voor de Archiefgroep wordt het archiveren van de meer dan duizend foto’s, die de roemrijke geschiedenis van UVS heeft opgeleverd. Een behoorlijk monnikenwerk. Al was het alleen maar om de foto’s zoveel als mogelijk te voorzien van datum, jaartal en het belangrijkste: wie of wat is er te bewonderen? Misschien moeten we dit jaar een beroep gaan doen op oudgedienden met een ijzersterk UVS-geheugen. We komen daar graag op terug.

Vervolgens zou het heel mooi zijn om de meest iconische foto’s te laten digitaliseren (iemand suggesties?) en die toe te voegen aan het historisch overzicht, zoals dat nu op de site te vinden is. Een voorbeeldje van zo’n foto ziet u hieronder.

*Een gezellig samenzijn in de kantine in de zestiger jaren van de vorige eeuw. In het midden de man met strikje, ere-voorzitter Joop Wondergem, bijnaam ‘De witte duif’. Oudere UVS’ers zullen ongetwijfeld veel mannen, nog allemaal in pak met stropdas, herkennen. Zelfs een aantal oprichters uit 1914 zijn aanwezig!

Met enige regelmaat ontvangen wij nog wel foto’s of ander materiaal, die thuis in oude schoenendozen zijn bewaard en waar niemand meer naar omkeek. Goed nieuws voor diegenen die dit herkennen. Dit soort spulletjes (met een duur woord memorabilia) nooit weggooien! Wie weet willen wij daar ook nog eens naar kijken en willen we dat graag toevoegen aan het UVS archief.​

En mocht u nog andere zaken hebben met een UVS achtergrond en u weet er geen raad meer mee, laat het ons weten. U kunt ons mailen op archief@uvs-leiden.nl of u spreekt één van de mannen de archiefgroep aan in het clubhuis van UVS, als dat hopelijk binnenkort weer open mag.

Tot die tijd: succes met al goede voornemens en blijf gezond!

Namens de archiefgroep

Simon van Meijgaarden

Fred Beerenfenger

Hans Neuteboom

Nico van Horn

En mocht u nog andere zaken hebben met een UVS achtergrond en u weet er geen raad meer mee, laat het ons weten. U kunt ons mailen op archief@uvs-leiden.nl of u spreekt één van de mannen de archiefgroep aan in het clubhuis van UVS, als dat hopelijk binnenkort weer open mag. Tot die tijd: succes met al goede voornemens en blijf gezond! Namens de archiefgroep Simon van Meijgaarden Fred Beerenfenger Hans Neuteboom Nico van Horn

4 maanden geledenBLEDDERS MET VETERS
7 maanden geledenBekerverlies semi-profs UVS eindigt bijna in de rechtbank
10 maanden geledenOude ambtsketens opgepoetst