Als je als voetbalclub 105 jaar oud bent, heb je veel meegemaakt. De geschiedenis van UVS is o.a. in een aantal jubileumboeken schitterend vastgelegd. Die hebben inmiddels ook een plaatsje veroverd in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Toch bewaren we in de Kikkerpolder ook nog veel zaken uit die afgelopen voetbaljaren. We zijn de laatste jaren echter niet netjes omgegaan met die spullen, variërend van foto’s, vaantjes, krantenknipsels, notulen, bekers, vlaggen en wat dies meer zij. En dan druk ik mij nog mild uit.

Het was allemaal wat ongestructureerd opgeborgen in een aantal kasten, waar vocht in de loop der jaren zijn tol aan het eisen was. 

‘Doodzonde’ vond UVS-historicus Fred Beerenfenger. Hij charterde een paar krasse knarren, die (met toestemming van het Bestuur) orde op zaken zijn gaan stellen. Nadat het hele archief in eerste instantie op een veilige plaats was overgeplaatst, is men inmiddels bezig met het sorteren en screenen van al die blauwwitte herinneringen. Met als uiteindelijk doel: het opleveren van een keurig UVS-archief. 

Dat groepje (Fred Beerenfenger, Hans Neuteboom, Aad van Meijgaarden en ondergetekende) weet zich vanaf de start gesteund door een echte deskundige. Amsterdamse Leienaar Nico van Horn, gepensioneerd archivaris bij o.a. het Nationaal Archief én sportliefhebber, is actief bij onze werkzaamheden in de Kikkerpolder. Het zijn kleine ontdekkingstochten door het verleden. Veel bekende namen passeren de revue, al dan niet vergezeld met fraaie anekdotes. Dat is niet altijd bevorderlijk voor het werktempo, maar met een ‘heren aan de slag’ van de echte archivaris, worden de nodige vorderingen gemaakt. 

En elke keer stuiten we op verrassende zaken. Zo kwam er een prachtig schilderijtje (of was het toch een ingekleurde foto?) tevoorschijn met een voor ons onbekende heer. En voordat we naar Kunst en Kitsch afreizen, is er wellicht nog een UVS-er die zijn overgrootvader of een ander familielid herkent. We zijn benieuwd of we de naam en de herkomst nog kunnen achterhalen. We staan open voor suggesties….Lees meer

1 maand geledenBLEDDERS MET VETERS
4 maanden geledenBekerverlies semi-profs UVS eindigt bijna in de rechtbank
8 maanden geledenOude ambtsketens opgepoetst