Ruim een (halve) eeuw lang

Een eeuw is voor de meesten van ons vergelijkbaar met zoiets als een astronomisch lichtjaar: onmetelijk ver en nauwelijks te bevatten.

En hoe zit het dan met een halve eeuw? Voor velen hangt dat sterk af van een exacte datum en een bijbehorende associatie. Neem nou woensdag 10 juli 1968. Zeer binnenkort 50 jaar geleden. Zegt het u nog iets?

Voor de meeste Nederlanders van toen was het een nietszeggende verregende zomerdag.

Heintje (een zanger met een fluwelen keeltje) stond nummer 1 in de top40 met ”Ich bau dir ein Schloss”, Jan Janssen deed het aardig in de Tour de France en in communistisch Tsjechoslowakije was het spannend rond de leider Dubcek.

Voor UVS’ers van nu uit de categorie 60+ was het echter een dag om niet snel te vergeten, om nu nog een beetje kippenvel van te krijgen, hoewel er ook zijn die er maar liever niet meer aan herinnerd willen worden. 

Voor de jongeren onder ons: het was de dag dat UVS in een beslissingswedstrijd tegen DCG uit Amsterdam Nederlands kampioen kon worden. Bij de amateurs wel te verstaan. Het was het resultaat van een meer dan spannende nacompetitie tussen de regionale kampioenen. De wedstrijden werden op zondagavond zelfs in samenvatting vertoond bij het toenmalige NTS Sport. Nederlands meest bekende sportverslaggever in die jaren Herman Kuiphof zagen we zelfs in de Kikkerpolder rondlopen. UVS (en Leiden) stonden op de kaart!

Ondanks het slechte weer op die bewuste dag (zwaarbewolkt met heel veel regen) waren er meer dan 20.000! toeschouwers afgekomen om het treffen op het RCH-terrein in Heemstede te zien. En dat hadden er nog veel meer kunnen zijn als de kassa’s niet op enig moment op last van de politie dicht moesten. Vol is vol er kon niemand meer bij. Hoofdinspecteur Schuerveld van de politie Heemstede: ”We hadden geen ruimte genoeg” bekende hij een dag later in de krant. “Zo’n toeloop hadden wij niet verwacht. Het was ontstellend. Heemstede had dit nog nooit meegemaakt. Er was geen ruimte meer om te parkeren. Tot ver in de buitenwijken moest men zoeken naar een plaatsje.” Gelukkig voor hem bleef de wedstrijd zonder nare gevolgen: er waren geen incidenten en er werd niemand aangehouden…Alhoewel er nog steeds een verhaal rondgaat over een teleurgestelde supporter die vervaarlijk met een paraplu rondzwaaide. Maar dat was dan ook het enige. 

Ik was die dag één van de gelukkigen met een kaartje in combinatie met busvervoer vanaf de Beestenmarkt, het startpunt van een zeer lange colonne charterbussen richting Heemstede. De thuisblijvers konden in de Stadsgehoorzaal genieten van een live verslag via een door de PTT speciaal aangelegde telefoonlijn.  Directeur Milikan van die gehoorzaal had zich goed voorbereid met extra bier en snacks voor het geval UVS kampioen werd. 

Over de wedstrijd moet ik helaas kort zijn: ik heb er niets van gezien…

Onze bus kwam laat aan en met een kaartje voor de staantribune heb ik samen met een voetbalvriendje ettelijke rondjes rond het veld gelopen op zoek naar een plekje met uitzicht op onze helden. Het was ijdele hoop. Overal stonden de mensen rijen dik tegen elkaar gedrukt om iets op te vangen het getoonde op het veld. Volledig natgeregend (ik had nog geen paraplu) moesten we het hebben van het geluid en de ooohhhs en aaahhss van het publiek. We begrepen dat die Amsterdammers op 1-0 kwamen en dat Gerard Désar voor de gelijkmaker zorgde en dat UVS in de tweede helft kansen had op een voorsprong. We waren beter (dat vond zelfs DCG na afloop) maar een ongelukkige terugspeelbal werd vervolgens wereldgeschiedenis in Leiden. Een dag later konden we in het Leidsch Dagblad lezen wat we gemist hadden. De kop boven het artikel was alleszeggend: ‘UVS had geen greintje geluk’.

Het bleef een kwakkelzomer in 1968. Gelukkig zorgde Jan Janssen eind juli nog voor een sportief hoogtepunt door als eerste Nederlander de Tour de France te winnen.

Alweer een halve eeuw geleden.

Simon van Meijgaarden 


Aad Koren (nr. 10) en Leo Holl moeten toezien hoe doelman De Rijk van DCG de bal wegwerkt.

3 maanden geledenBLEDDERS MET VETERS
6 maanden geledenBekerverlies semi-profs UVS eindigt bijna in de rechtbank
10 maanden geledenOude ambtsketens opgepoetst