Vraag een flink aantal voetballiefhebbers naar het mooiste voetbalstadion in Nederland en de kans is bijzonder groot dat de Kuip in Rotterdam de voorkeur krijgt. Weliswaar liet Mr.Ajax Sjaak Swart recent bij de viering van 25 jaar Arena optekenen dat de Arena “het mooiste stadion is wat we hebben”, maar een overdaad aan lokaal chauvinisme is bij Sjaak algemeen bekend. In Rotterdam staat de toekomst van de stalen constructie uit 1937 al een tijd flink ter discussie. Verhuizen of renoveren is kortweg onderwerp van hartvochtige debatten; oftewel veel woorden weinig daden. En inmiddels is de Kuip rustig aan zijn 84ste jaargang begonnen.

Op 27 maart 1937 werd het monumentale stalen complex in Rotterdam Zuid met veel feestelijk vertoon geopend, waarna de allereerste wedstrijd van Feyenoord in een regenachtige Kuip werd gespeeld tegen het Belgische Beerschot (5-2). In de spits van de Rotterdammers stond een UVS’er: Piet Kantebeen, de latere meest succesvolle en langst dienende trainer van UVS en erelid, had op zijn 22ste het blauwwitte shirt ingeruild voor het roodwit van Feyenoord. Piet was de 2e Feyenoorder die in het nieuwe stadion scoorde. Leen Vente was hem met 2 treffers voorgegaan.

Begonnen als linksbinnen (in die tijd speelde men met 5 man in de voorhoede) werd Piet snel midvoor (nu centrumspits) en scoorde in 78 wedstrijden 49 doelpunten. Feyenoord werd in Piets Rotterdamse jaren 3x kampioen. Voor een spits geen slechte rapportcijfers.  Op zijn 25ste in 1938 stopte hij als voetballer. Na de oorlog meldde hij zich weer bij UVS en werd in 1947 aangesteld als trainer van het eerste elftal en behield die positie met een korte onderbreking tot 1971. De in Rijpwetering geboren Piet Kantebeen (28 augustus 1913) stond 23 jaar(!) garant voor technisch verzorgd Leids voetbal. Hij overleed op 17 augustus 2001 op 87-jarige leeftijd en was op dat moment de nog langstlevende Feyenoorder van de openingswedstrijd in 1937.

Met die wetenschap vond de Archiefgroep het noodzakelijk om naar Rotterdam af te reizen en te bezien hoeveel van die geschiedenis nog aanwezig is in de Kuip. Archiveren is leuk werk, maar wij schromen niet om ook het echte veldwerk in de praktijk te brengen.  En het resultaat viel niet tegen. In het Feyenoord stadion is veel te bewonderen en zijn alle eerste elftalspelers met hun historie digitaal op te zoeken. Piet Kantebeen was snel tevoorschijn getoverd.  Een prachtig mooie donkere kuif, waar Abe en Elvis een puntje aan konden zuigen, was in de dertiger jaren kennelijk zijn handelsmerk. Een groot verschil met de latere gedistingeerde oefenmeester, die met jasje-dasje aan de zijlijn op een beschaafde wijze het eerste elftal begeleidde en daarmee veel successen boekte.

Bron: Feyenoord museum
1962 Piet Kantebeen neemt de tactiek door met het Regionale elftal. Voorzitter Wondergem kijkt toe.

Na een uitgebreide, interessante rondleiding met een doorgewinterde gids kon de Archiefgroep het niet laten. Er moest even gewandeld worden op de heilige grasmat waar Piet Kantebeen 84 jaar geleden furore maakte. Op de terugweg in de trein moest zelfs een verstokte Ajax fan van de Archiefgroep bekennen dat de Kuip toch wel een heel bijzonder stadion is. Hij kreeg onmiddellijk bijval van de andere leden.

De archiefgroep in de Kuip
De Piet Kantebeenstraat. Iets voor Leiden?

Voor de echte liefhebbers: het Feyenoord stadion kan via een rondleiding bezocht worden (zie: de Feyenoord website) En klik hier voor een filmpje over de opening van de Kuip in 1937.

De Archiefgroep,

Simon van Meijgaarden
Fred Beerenfenger
Hans Neuteboom
Nico van Horn

4 maanden geledenBledders met veters
7 maanden geledenBLEDDERS MET VETERS
10 maanden geledenBekerverlies semi-profs UVS eindigt bijna in de rechtbank