Bledders met veters

Sommigen noemen het smalend ouwe meuk, wij houden het liever op het keurige woord memorabilia, dat klinkt wat chiquer maar we bedoelen hetzelfde.

Alle spullen die we in het UVS-archief aantreffen: vaantjes, medailles, oorkondes, wandborden, drinkglazen en nog meer artikelen die een bijna 110-jarige voetbalvereniging bij elkaar heeft verzameld en op diverse plekken heeft opgeborgen in het clubhuis. Bewaren of wegdoen, het blijvend dilemma voor diegenen die een archief willen reorganiseren.

Een tijdje geleden werden wij blij verrast toen we in een verloren hoekje een plastic tasje ontdekten waarin we negen linten ontdekten voorzien van zilveren insignes. Verfrommeld en inmiddels volledig ontdaan van alle zilverglans leverde het een treurige aanblik op. Het waren de ambtsketens die vroegere bestuurders bij speciale gelegenheden droegen. Diverse oude foto’s zijn daar blijvend de stille getuige van.

UVS-bestuur in 1939, bij een aantal heren is de keten onder het jasje verdwenen

Een grondige schoonmaak- en poetsbeurt deed wonderen. De versierselen zijn nog in tiptop conditie en zijn zonder schade weer te bewonderen.

In het uitgebreide UVS-fotoarchief herkennen wij de ambtsketens voor het eerst op een foto met het bestuur in 1939. De laatste foto waarop de versierselen te bewonderen zijn, stamt uit 1966 met een trotse erevoorzitter Joop Wondergem (alias de Witte Duif).

Erevoorzitter Joop Wondergem bij het kampioensfeest in 1966. Achter hem kijken Gerard Desar, Wally van Schooten, Jan Leget en Thijs Balkhoven bewonderend toe v.l.n.r.

Het insigne  van de 1e voorzitter

De herkomst en het jaar van de eerste feestelijke uitmonstering voor het bestuur is helaas niet te achterhalen. Het zilver is niet voorzien van keurmerken en de leverancier is vooralsnog onbekend. Maar wellicht zijn er (oudere) leden, die ons nog wat informatie kunnen verschaffen. Wij houden ons aanbevolen. De linten waren bedoeld voor negen bestuursleden, variërend van 1e voorzitter tot commissaris materiaal.

Het dragen van de ambtsketens is kennelijk in de zeventiger jaren van de vorige eeuw langzamerhand gestopt. Wellicht werd het gezien als een verouderde traditie en niet meer passend in de moderne tijd.

Alle bestuurslinten weer in volle glorie

Ambtsketens worden in Nederland vrijwel alleen nog gedragen door burgemeesters. De Leidse scheidend burgervader Lenferink slaagde er zelfs in om er twee kwijt te raken, in 2002 en in 2018 bij het vertrek van het 3 oktoberfeest! Wij zijn voorzichtiger geweest en alle negen linten zijn klaar voor een nieuw hoofdstuk. Misschien in een mooie vitrine of nog een keertje gedragen door het bestuur bij een nieuwe kampioensreceptie of bij een feestje ter ere van het 110 jarige bestaan van UVS op 1 april 2024!

Archiefgroep UVS

Simon van Meijgaarden

Fred Beerenfenger

Hans Neuteboom

Nico van Horn

4 maanden geledenBLEDDERS MET VETERS
7 maanden geledenBekerverlies semi-profs UVS eindigt bijna in de rechtbank
12 maanden geledenOud-UVS’er de snelste voetballer ooit…?