Bledders met veters

Na de afsluiting van het minder geslaagde seizoen 2022-2023 van UVS1 konden wij snel op de website de bijgewerkte topscorerslijst aller tijden van UVS ontdekken, met dank aan Nico Erades die al jarenlang heel zorgvuldig ook dit klusje klaart.

Gerard Desar’s positie op de eerste plaats met 124 doelpunten blijft ook dit seizoen, en zeer waarschijnlijk nog vele jaren, onbedreigd. Statistieken hebben langzamerhand ook in het voetbal een succesvolle intrede gedaan. Voor commerciële bedrijven een nieuw gat in de markt en trainers, voetbalmakelaars, journalisten, supporters en voetballers inmiddels een onmisbaar gegeven voor allerlei zaken. Wie heeft de meeste kilometers gelopen, de meeste passes gegeven, percentages balbezit, schoten op doel en daarnaast. Je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een statistiek te vinden. Amateurvoetballers krijgen wekelijks een rapportcijfer en kunnen vervolgens in de krant opgenomen worden in het elftal van de week.

Laatst las ik een artikel over de snelste voetballer ooit. Kylian Mbappé van PSG met een topsnelheid van 36 km per uur staat op nummer 1 op de voet gevolgd door Arjan Robben, die met gemak een sprintje op het gras liep van 35 km p/u. Op de brommer word je daarvoor bekeurd. Geweldige prestaties, maar of dat nou de allersnelsten op het voetbalveld waren of zijn valt te betwijfelen.

We blijven heel dicht bij huis in de Kikkerpolder. Begin zeventiger jaren van de vorige eeuw meldde Edward George Monsels, toen 22 jaar, uit Suriname zich in Leiden aan voor een studie geologie aan de universiteit. Eddy, voor vrienden en familie, had al naam gemaakt als succesvolle atleet. Liep in 1968 op de Olympische spelen in Mexico voor Suriname de 100 m. sprint in zijn snelste tijd ooit in 10.45 seconden en werd achtste.  In Leiden werd hij lid van de atletiekvereniging Holland, toen onze buren in de Leidse Hout.

Eddy Monsels, links op de foto in Holland shirt tijdens de Gouden Spike wedstrijden in de Leidse Hout in 1970. Rechts A. de Jong. Foto: Nationaal Archief- ANEFO

Maar Eddy schopte ook graag tegen een balletje en meldde zich tevens aan als lid bij UVS. Hij kwam in de 2e elftal van de zaterdagafdeling en, u raadt het al, kreeg een vaste stek op de rechtsbuitenplaats en werd een ware plaag voor de tegenpartij. De tactiek van het tweede, waarbij ondergetekende als linksback figureerde, werd snel aangepast aan de snelheid van Eddy. Een beetje verdedigend en bij een uitbraak de lange bal op rechts. Als de pass een beetje de juiste snelheid had, was het vaak bijna treurig om te zien hoe de verdedigende partij er finaal werd uitgelopen. PSV had Zoef de Haas, maar wij hadden Eddy Monsels. We werden helaas geen kampioen, maar aan Eddy lag dat niet. De bescheiden en rustige Monsels werd in 1968 en in 1971 ook nog eens Nederlands kampioen op de 100 m.

Hij studeerde in 1975 af in Leiden en ging terug naar Suriname als Geoloog en is daar nog steeds een gerespecteerd expert. Eddy, inmiddels, 75 jaar, kwam uit een sportieve familie. Zijn vijf jaar jongere broer Sammy was ook een sprintkoning en kwam voor Suriname 2 maal uit in de Olympische spelen in 1972 (München) en 1976 (Los Angelos).

De ‘officiële’ statistiek houdt het op Mbappé als snelste voetballer, maar met een blauwwitte bril houden wij het op oud-UVS’er Eddy Monsels, als de snelste voetballer, misschien wel ooit.

Geen idee of er in Suriname aan walking football wordt gedaan, maar of dat iets voor Eddy is..?

Namens de archiefgroep,
Simon van Meijgaarden
Fred Beerenfenger
Hans Neuteboom en Nico van Horn

4 maanden geledenBledders met veters
7 maanden geledenBLEDDERS MET VETERS
10 maanden geledenBekerverlies semi-profs UVS eindigt bijna in de rechtbank