Foto: UVS archief

Opening van het voetbalseizoen in de afdeling Leiden? Een zondagochtendpreek door een dominee? Of was het de nieuwjaarsspeech van de voorzitter?

Wij wisten het oprecht niet toen wij deze foto aantroffen in het grote fotoarchief van UVS.

Het wordt in ieder geval duidelijk dat het UVS-terrein de plaats van handeling is. Een jeugdlid in uniform, de junioren bij de vlaggenmast op de staantribune en de lichtmast links op het oefenterrein met de sintels onderstreepten deze conclusie.

Wat het wel is, wordt snel duidelijk. Zoals zo vaak geeft de achterkant van de prent  opheldering. Het betreft de officiële opening van het UVS-complex op 22 oktober 1960, toen de blauwwitten verhuisden van de Wassenaarseweg naar de Kikkerpolder.

De man in kwestie achter de imposante katheder is de toenmalige burgemeester van Leiden Jhr. Mr. F.H. van Kinschot, die volgens het Leidsch Dagblad van 24 oktober 1960 diep gedoken in zijn winterjas (het is de hele dag koud en regenachtig) UVS feliciteert met het nieuwe onderkomen. Volgens Van Kinschot (van 1946 tot 1964 Leids burgemeester) wordt daarmee de achterstand van de gemeente in sportaccommodaties enigszins ingehaald.

K&G is opgetrommeld voor de muzikale omlijsting en in de warme kantine zorgen veel sprekers later voor een langdurig officieel gedeelte.

Leidsch Dagblad 24 oktober 1960. Foto Jan Holvast

Een dag later is het Leidse debuut op het nieuwe terrein. UVS speelt nog betaald voetbal en opent als middenmoter in de tweede divisie tegen de Graafschap. Het wordt de middag van Jan Nijman. Hij scoort niet alleen het allereerste doelpunt in de Kikkerpolder, maar bezorgt met een fraaie hattrick vlak voor tijd ook de eerste overwinning op het nieuwe terrein:3-2.

Bezoekjes van latere burgemeesters zijn  schaars. Cees Goekoop (burgemeester van 1980 tot 1999) weet de weg naar de Kikkerpolder nog wel te vinden, maar van Henri Lenferink (dit jaar al 20 jaar burgervader in Leiden) kunnen we in ons archief maar één foto ontdekken.

Burgemeester Lenferink ingeklemd door oud-voorzitter Huub de Veld (l) en ere-voorzitter Bart van Leeuwen. Foto: Jack Wolters

Hoe mooi zou het zijn als burgemeester Lenferink in een (nieuwjaars)speech een krachtige aanpak meldt van het achterstallig onderhoud in de Kikkerpolder!

Hij krijgt dan van ons een warm applaus en twee duimen omhoog!

De archiefgroep wenst u allen een sportief en gezond 2023!

Simon van Meijgaarden
Fred Beerenfenger
Hans Neuteboom
Nico van Horn

3 weken geledenBledders met veters
4 maanden geledenBLEDDERS MET VETERS
7 maanden geledenBekerverlies semi-profs UVS eindigt bijna in de rechtbank