Voetbalvaria boekje

Een tijdje terug meldde zich een oudere heer aan de bar in het clubhuis van UVS: ’Of we geïnteresseerd waren in een boekje met alle uitslagen van het eerste elftal uit 1935?’ Onder dankzegging werd het kleinood door Nico Erades in ontvangst genomen en vervolgens afgegeven aan de archiefgroep.

Het prachtige zakboekje werd in het seizoen 1934-1935 uitgegeven door de tabaksproducent Dobbelman uit Rotterdam en was bedoeld voor voetballiefhebbers om alle uitslagen van de belangrijkste competities zelf te noteren. Het leverde vervolgens een mooi stukje huisvlijt op.

We kwamen er snel achter wie de gulle gever was geweest. Het bleek Jan Bodrij te zijn uit de Paramaribostraat, die deze maand zijn 91ste verjaardag hoopt te vieren. Om hem te bedanken brachten we hem vorige week een kort bezoekje. Even dachten we dat Jan zelf alle uitslagen had bijgehouden, maar dat was een misvatting.  Bodrij was in 1935 pas vier jaar. Jan: ”Mijn vader Willem was een echte verstokte UVS-supporter en was bij alle thuiswedstrijden van de partij en het uitslagenboekje heeft hij bijgehouden. Ik heb zelf ook in de jeugd bij UVS gevoetbald. Al zeg ik het zelf, maar ik had best wel talent. Op mijn achttiende werd ik gekozen in het regionale elftal. Later ben ik met vrienden bij VNA gaan voetballen. Vader was woedend! Hij heeft achteraf wel gelijk gehad. Had ik eigenlijk niet moeten doen.” Om de geschiedenis van UVS nog eens te lezen hebben we bij Jan het Eeuwboek van UVS achter gelaten als dankjewel.

Jan Bodrij is samen met echtgenote Mien trots op het UVS Eeuwboek

UVS werd op 10 maart 1935 via een 1-4 zege op SEP in Delft kampioen in de derde klasse. Ingehaald in Leiden door honderden supporters werd er dezelfde avond in café Royal aan de Doezastraat een kampioensdiner en feest georganiseerd.  Het Leidsch Dagblad meldde één dag later: ”Tot diep in den nacht zijn de leden bijeen gebleven om het behalen van den eeretitel op waardige wijze te vieren!”

Wat dat betreft is er in de afgelopen 87 jaren niet veel veranderd…

De soep is al geserveerd in café Royal in de Doezastraat, maar eerst moet iedereen nog even op de foto. Achterin aan het hoofd van de tafel links de toen 21-jarige Piet Kantebeen

De wedstrijd tegen SEP was overigens het (voorlopig) laatste optreden bij UVS van aanvaller Piet Kantebeen, die in het nieuwe seizoen de overstap maakte naar Feijenoord om daar in 78 wedstrijden 49 doelpunten te maken voor de Rotterdammers.

En ondertussen blijven wij uitkijken naar nieuwe pareltjes voor het UVS-archief.

10 maart 1935-UVS1 na de kampioenswedstrijd tegen SEP Delft 1-4.
Knielend v.l.n.r.: A.J. Graafmans, G. de Lange, P. Hansen
Staande: H. Laman (leider), G. Burgy, W. van Welzen, B. Wallaart, H. Kramp,
P. Kantebeen, J. de la Beije, Ch. Van Goor, J. Onvlee

 

Archiefgroep UVS

Simon van Meijgaarden

Fred Beerenfenger

Hans Neuteboom

Nico van Horn

4 maanden geledenBLEDDERS MET VETERS
7 maanden geledenBekerverlies semi-profs UVS eindigt bijna in de rechtbank
10 maanden geledenOude ambtsketens opgepoetst