Ruim twee jaar geleden besloot Fred Beerenfenger een Archiefgroep op te richten, met als doel het op orde brengen van ontelbare foto’s, krantenknipsels, documenten en clubbladen. Op initiatief van Beerenfenger en met medewerking van talloze UVS-vrienden (bestuursleden, supporters), waren al drie boeken samengesteld en gepresenteerd, waarin de geschiedenis van de in 1914 opgerichte voetbalvereniging fraai vormgegeven uit de doeken wordt gedaan.

De UVS-Archiefgroep bestaat uit vier leden, die wekelijks bijeenkomen en dolgelukkig zijn wanneer ze ook de kleinste details van wedstrijden, evenementen of vergaderingen na veel speurwerk boven water hebben gekregen. ‘Ja,’ zegt het viertal in koor, ‘dan is onze dag, nee onze week weer goed.’

DE VIER MATADOREN

Introductie: De Archiefgroep anno nu bestaat uit de reeds 2x genoemde Fred Beerenfenger, Simon van Meijgaarden (ook columnist van de UVS-website), Hans Neuteboom en Nico van Horn, de enig-echt opgeleide archivaris van het gezelschap. Aan de wieg van de groep stond ook Aad van Meijgaarden, broer van Simon, die helaas in november 2019 is overleden. De heren, die zich ‘deelnemers’ van de Archiefgroep noemen, zwaaien het wierookvat met een buiging naar Nico van Horn, die recentelijk is gepensioneerd en jarenlang als een zeer gewaardeerde kracht was verbonden aan het Nationaal Archief in Den Haag. ,,Een ervaren archivaris, wij zijn zeer gelukkig hem in ons midden te hebben”, vertelt Simon van Meijgaarden. Hans Neuteboom is vele jaren medeverantwoordelijk geweest voor het clubblad van de blauwwitten. Hij (her)kent 1000-en-één gezichten, hetgeen prettig is wanneer foto’s ter tafel komen en vaak de vraag opklinkt: ‘Wie zou dat nu zijn?’ Hans stelt zijn vizier op scherp, buigt zich over het beeld, laat de raderen draaien en pats-boem het antwoord is daar. Applaus klatert op.

De archivarissen van de meer dan 100-jarige blauwwitten. V.l.n.r.: Simon van Meijgaarden, Fred Beerenfenger, Hans Neuteboom, Nico van Horn.

Fred en Simon zouden – met enige fantasie – een eeneiige tweeling kunnen zijn. UVS’ers tot in hun haarvaten. Bij hen stroomt blauwwit bloed door de aderen en wanneer het bestuur van de Kikkerpolderclub nu eens eindelijk de status ‘Koninklijk’ aanvraagt (een vereniging van 100 jaar, met een onberispelijk blazoen kan die aanvragen en zal die krijgen), zal dat bijdragen aan Koninklijke prestaties op de groene mat.

DRIE METER ARCHIEF

Hoe ver is de groep met de werkzaamheden? ,,Schrijf niet over bezigheidstherapie”,  waarschuwt Beerenfenger, ‘anders….’ Hij stopt abrupt zijn dreiging. Fred weet inmiddels beter. Alles maar dan ook alles wat er in de afgelopen 106 jaar over de club in de media en clubbladen is verschenen, is op datum gebracht. Een heidense klus, die aandacht en geduld vereist. Nu is het kwartet niet meer piep, ook niet stok, maar ervaren genoeg om niet uit het vel te springen wanneer er bijeenkomsten zijn die niets opleveren of enige vooruitgang brengen. Zijn er plannen om de drie strekkende meter archief te digitaliseren, zodat er nooit angst hoeft te zijn voor het inboeten van kwaliteit van het waardevolle archief? Plannen zijn er altijd. ,,Maar,’ springt Nico op, wie zal dat betalen?” Er is nog genoeg werk aan de winkel. Lang niet alle foto’s zijn voorzien van namen, de juiste namen en namen in de goede spelling.

HELP, Het Leidse elftal. Waar, wanneer en tegen wie traden deze Leidse voetbaltoppers aan?
Staand v.l.n.r.: ?, Jan de Troye (ASC), ?, Jonas Kukler (LFC), Teun van Oostrom (UVS), Piet  Polane, Piet Kantebeen (UVS); gehurkt v.l.n.r.: Jacques Sloos (UVS), Martin van Well (UVS), ?, Koos Fasel (UVS). Teun van Oostrom staat met 48 doelpunten op de 12e plaats van de UVS-topscorerslijst aller tijden. Piet Kantebeen staat daarop 5e met 79 doelpunten en Koos Fasel 32ste met 17 doelpunten.

Kijk, dan komt LeidenAmateurVoetbal in beeld. ,,Hier heb ik een foto van het Leids Elftal”,  legt Van Meijgaarden uit. ,,Natuurlijk herken ik spelers, er staan er een paar van UVS op. Maar andere namen kennen ik en ook mijn drie collega’s niet. Wat doen wij daaraan? Verder is aanvullende informatie welkom.” De altijd bereidwillige Hennie Kanbier, de initiator en hoofdredacteur van LAV, stelt een nieuwe rubriek voor: Wie Wat Waar Waarom en Wanneer. ‘Daar plaatsen wij foto’s die roepen om medewerking van onze aanhang,’ zegt hij, ‘en het moet dan heel raar lopen wanneer wij de Archiefgroep niet gelukkig kunnen maken.’ Algehele instemming. Fred B. verwent de bezoekende LAV’ers met een vers bakje koffie, Simon zorgt voor het decemberkoekje, een speculaasje. Blije gezichten, de stemming is opperbest.

‘Op zoek naar Eric’. Lees het artikel op de website van UVS: uvs-leiden.nl en laat weten wie Eric zou kunnen zijn.

Als beginnetje krijgen de bezoekers van deze site een foto en een krantenknipsel voorgelegd. De foto is van het Leidse elftal; het knipsel komt uit het Leidsch Dagblad van oktober 1959. Tijdens de wedstrijd UVS-Xerxes wordt een jeugdige supporter van UVS gewond gafevoerd, omdat hij een stomp in het gezicht heeft gekregen van een Xerxes-speler. Het hoe en waarom van dit incident – ‘Op zoek naar Eric’ – is terug te lezen op de website van UVS (uvs-leiden.nl). De namen van de spelers van het Leids elftal, voor zover bekend, staan onder de foto. Kloppen deze namen, zijn ze correct geschreven, uit welk jaar stamt deze foto, tegen wie en waar trad de top van voetballend Leiden aan? Stuur je reactie naar: archief@uvs-leiden.nl.

Met dank aan Leiden Amateurvoetbal

3 weken geledenBledders met veters
4 maanden geledenBLEDDERS MET VETERS
7 maanden geledenBekerverlies semi-profs UVS eindigt bijna in de rechtbank