Een UVS-er Down Under

Aad Harmsen, voetballer en batsman

In januari ontvangt de archiefgroep van Mat de Tombe, toen nog voorzitter, een doorgestuurde

e-mail met de opmerking: ‘Dit lijkt me wel iets voor jullie’. Het betreft een bericht uit Tasmanië en is afkomstig van een zekere Adam Muyt, voor ons een volstrekt onbekende persoon.

Muyt vertelt in zijn brief dat hij bezig is met het schrijven en samenstellen van een boek over de geschiedenis van Nederlandse migranten en hun invloed op en betrokkenheid bij het Australische voetbal. Dit boek komt uit in de loop van dit jaar.

Bij het schrijven en onderzoeken via het internet stuit Muyt op de naam Aad Harmsen, een Nederlandse voetballer uit Leiden, in de jaren 40 spelend voor UVS. Deze Harmsen emigreert in 1950 naar Australië, waar hij 9 jaar voetbalt in Tasmanië, de eilandstaat van het Gemenebest van Australië. Daar groeit hij uit als een van de beste spelers van Tasmanië en speelt verschillende keren voor de ‘Staat’ en eenmaal, in 1954, voor Australië tegen Nieuw Zeeland. Bovendien is Harmsen een begenadigd cricketspeler. In Nederland speelt hij onder meer bij de cricketafdeling van UVS (LCC) en komt in de jaren na de oorlog meerdere keren uit voor het Nederlands universiteitsteam.

Het cricketteam LCC in 1938 met de 13-jarige Aad Harmsen zittend geheel links

Adam Muyt doet de vereniging het verzoek hem  te helpen aan meer informatie over ‘Adrian’ Harmsen, zoals hij hem noemt, en of we eventueel ook foto’s kunnen aanleveren.

Als de naam Aad Harmsen valt binnen onze archiefgroep gaan direct de bellen rinkelen. Aad Harmsen, bekende naam! Wij duiken, enthousiast geworden door het verzoek uit ‘down under’, in de jubileumboeken en het fotoarchief van UVS. En met succes! We vinden drie foto’s waarop Aad Harmsen staat afgebeeld. Een elftalfoto van UVS-1 uit 1945, een actiefoto en een foto uit 1938 van het cricketteam LCC. Op deze laatste foto een hele jonge Aad Harmsen (13 jaar!).

Het eerste elftal van UVS in 1945.  Aad Harmsen zittend tweede van rechts

Nico van Horn, onze archivaris, gaat vervolgens op jacht naar allerhande persoonsgegevens van Aad Harmsen en we benaderen Emiel Sluyterman van de archiefgroep bij ASC. Hij is een fervent en ervaren cricketspeler en voorziet ons van de nodige cricketgegevens over Aad Harmsen. En die zijn niet gering. Hij trakteert ons op een rijstebrij aan cricketresultaten (alles wordt per speler bijgehouden en geregistreerd!) en weet ons en passant nog te melden dat Harmsen na de oorlog, nog voordat hij emigreert, voor HBS en Haarlem uitkomt.

Aad Harmsen in duel met de keeper van HBS tijdens de wedstrijd HBS-UVS in 1944

Het zal niemand verbazen dat in Tasmanië enthousiast wordt gereageerd op onze eerste reactie ‘News from Holland’. Ook namens de dochter van Adrian ontvangen we uit Tasmanië een bedankje.

Adam Muyt, druk doende zijn boek af te ronden, belooft ons, als het is uitgegeven, een exemplaar toe te zenden.

Zo maakt voetbalclub UVS uit Leiden dankzij een van haar voormalige leden deel uit van de sporthistorie van Tasmanië. En daar zijn we trots op!

Aad Harmsen overlijdt in 2015 op 90-jarige leeftijd in Hobart, Tasmanië.

De Archiefgroep,

Fred Beerenfenger

Simon van Meijgaarden

Nico van Horn en

Hans Neuteboom

3 weken geledenBledders met veters
4 maanden geledenBLEDDERS MET VETERS
7 maanden geledenBekerverlies semi-profs UVS eindigt bijna in de rechtbank