Er kon zaterdag geen muis meer bij in het clubgebouw van RCL. Na afloop wilden de Leiderdorpers een feestje bouwen ongeacht de uitslag tegen UVS. Dat het nog mooier verliep voor de gastheer mag duidelijk zijn. De thuisploeg won met 2-0 van de lijstaanvoerder en dat betekende pas de tweede nederlaag voor de manschappen van Kevin Krishan en Henk Brandt dit seizoen. Binnen een week versloeg de Racing Club zo de nummers twee en een van de ranglijst. Een ongekende weelde voor de Bloemerd-brigade.

Wik van den Wijngaard, een van de trouwste aanhangers van de roodwitten: ,,Dit had ik echt niet verwacht. Hier kan ik wel van genieten. UVS viel me tegen, dat moet ik er wel bij zeggen.” De Leidse ploeg speelde inderdaad niet de beste wedstrijd van het seizoen, maar er waren wel verzachtende omstandigheden aan te voeren voor de tweede uitglijder van de nog steeds onbetwiste grootste kampioenskandidaat.

Al snel werd duidelijk dat de bezoekers het spel mochten maken. RCL wilde voorkomen dat er net als in de heenwedstrijd, waarin het met 6-0 werd afgedroogd, gaten zouden vallen. Daarvan profiteert UVS dit seizoen vrijwel altijd en dus was het zaak compact te staan. Het eerste gevaar kwam vanaf rechts van de kant van de gasten. Joe van Heusden had moeite de voorzet van Marvin Sloos te verwerken, maar kwam met de schrik vrij. Een minuut of vijf later stuurde Jepser van Overloop Tommy Sinteur weg en de situatie leek kansrijk te worden. Het vlagsignaal werd evenwel overgenomen door de leidsman tot groot ongenoegen van de RCL’ ers.

Na ruim twintig minuten kwam RCL er nog een keer uit. Robin Brasker speelde Nick van Bemmel in en zijn inzet kreeg onderweg een andere koers. Dat Delano van Wanrooij de 1-0 voorkwam op dat moment mocht een wonder genoemd worden. Enrico Geus kreeg aan de overzijde een opgelegde kans, maar leek niet goed uit te komen met zijn passen. Kort voor de rust schoof Sieb Rutgers het leder net naast. De meest invloedrijke situatie kwam evenwel op naam van Boy Tetteroo. De aanvaller had al geel op zak na vasthouden van Michiel de la Mar en vlak voor rust ging de veelvuldig doelpuntenmaker volgens de arbiter te grof in op dezelfde speler. Bij UVS zagen ze het meer als een logische botsing tussen twee spelers die voor de bal gingen. De aanhang van de thuisploeg aan die zijde van het voorval zagen wel een overtreding en wreven zich in de handen met de tweede gele kaart voor de nummer elf van UVS.

De beginfase van de tweede helft was in aanvallend opzicht meer voor de koploper. Bij een paar hoekschoppen werd er flink ‘gehangen’ aan anderen en Mart Spierdijk dacht een strafschop te krijgen. De bal ging evenwel niet op de stip, maar op dat moment was wel duidelijk dat UVS geen genoegen nam met ‘dan maar een gelijkspel nu we met toen man staan’. Het duel bleef daardoor meeslepend, zonder dat er verfijnd gevoetbald werd. Dat het hoofdveld van de Leiderdorpers zich daar ook nauwelijks voor leent, is al lang geen nieuws meer. Geus kreeg namens de Leidse ploeg nog een 1 op 1 kans, maar via Van Heusden en vervolgens Van Overloop verdween de bal naast het Leiderdorpse doel.

Gaandeweg leek een brilstand meer en meer in de maak, maar in de slotfase kreeg de derby een andere wending. Rutgers dribbelde zich langs twee tegenstanders en gaf af op Roy Weenink. De middenvelder haalde verwoestend uit voor de 1-0. UVS had nog een paar minuten om averij te voorkomen, maar daardoor ontstond er ruimte. Na goed voorbereidend werk van invaller Pascal Brasker maakte Rutgers het tweede doelpunt en daarmee werd een groot deel van de nare smaak van eerder dit seizoen weggepoetst.

RCL doet zo goed mee in de strijd om de tweede periodetitel en zou zomaar en min of meer uit het niets nog mee kunnen strijden om de prijzen. De grootste prijs wil UVS pakken en ondanks de nederlaag liggen de blauwwitten nog volledig op koers. Aan onderschatting zal de ploeg aannemelijk niet doen, maar met het komende rijtje tegenstanders (Van Nispen, Soccer Boys, DoCoS, Te Werve en Berkel) wachten niet de zwaarste kluiven. Op papier is er echter nog nooit een club kampioen geworden.

RCL-UVS 2-0 (0-0). 84. Weenink 1-0, 89. Rutgers 2-0. Scheidsrechter: Van den Boogaard.

RCL: Van Heusden, Bons, Van Overloop, R.Brasker, De la Mar, De Boer, Weenink (90.+2 Roos), Van Bemmel (81. P.Brasker), Sinteur, Rutgers, De Kroon (44. Schouten).

UVS: Van Wanrooij, Sloos, Spierdijk, Verlaan, Van Kempen (45. Pison), De Roy van Zuydewijn, Hulters, Leugering (59. Maatoug), Geus (59. Van Vliet), Tavilla (75. Dubbeldeman), Tetteroo.

Klik hier voor het fotoverslag

2 weken geledenTopscorerslijst allertijden UVS 1
4 weken geledenSelectie UVS 24/25
1 maand geledenSoufiane Boukhidous van LFC naar UVS