UVS heeft de hoop op de titel gisteravond springlevend gehouden. In de Kikkerpolder werd Vitesse Delft na een enerverende voetbalavond met 4-1 over de knie gelegd. In de slotfase leek het nog even spannend te worden, maar de Leidenaren behielden de rust en controle. Mogelijk kan de ploeg van Kevin Krishan komende zaterdag een reuzenstap zetten richting de eerste klasse.

Voor het thuispubliek was het de vraag hoe UVS de nederlaag in en tegen Berkel verteerd zou hebben. Door die verliespartij kroop DSO dichterbij en de druk nam toe in de race om de titel. Daar was echter niets van te merken in een groot deel van de wedstrijd. Van meet af aan combineerde UVS erop los en ging de bal makkelijk van voet tot voet. Vitesse Delft keek ernaar, maar kon er geruime tijd weinig tegenover stellen.

Al na ruim een minuut had de 1-0 al genoteerd kunnen worden. Na een uitstekende combinatie tussen Thijs de Roy van Zuyderwijn en Jimmy Brugman stuitte de laatstgenoemde op de sluitpost van de bezoekers. Niet veel later werkte Raul Dubbeldeman in kansrijke positie over en de thuisploeg bleef de pressie er vervolgens op houden. Het was jammer dat de scheidsrechter een kansrijke situatie af floot voor de koploper. Ruben Leugering, sterk acterend op het middenveld, vond Boy Tetteroo die ruimte had om op de doelman af te gaan. De scheidsrechter greep evenwel in vanwege bakkeleien op de UVS speelhelft tussen Marvin Sloos en Koen de Vries. Het was niet de enige keer dat spelers het trouwens aan de stok hadden met elkaar. Ook de beide banken deelden af en toe wat onvriendelijkheden uit. Er stond voor UVS wat op het spel en de Delftenaren wilden zich geenszins zonder slag of stoot overgeven. Daarnaast hadden de gasten op Tanthof-Zuid ook al verloren en daar hadden ze niet nog een keer trek in.

Ronduit pech had de formatie van Krishan met een inzet op de lat. Na een listige pass van Jeffrey van Kempen deed De Roy van Zuyderwijn eigenlijk alles goed, maar de 1-0 bleef wel uit. Halverwege de eerste helft meldde Vitesse zich eindelijk ook eens in aanvallend opzicht. Hierbij ging het wel om een afstandsschot van Duncan Sjerp, die dacht te kunnen profiteren van de zonnestralen in de ogen van Delano van Wanrooij. De goalie liet zich echter niet verrassen.

Volkomen verdiend werd het binnen het halfuur 1-0. Een perfecte opening van Marvin Sloos op Brugman kwam uiteindelijk uit bij De Roy Van Zuyderwijn en nu was het wel raak via een prima uitgevoerde ‘krul’. Vitesse beklaagde zich dat er op dat moment wel een speler op de grond lag, maar aan die mededeling had de leidsman geen boodschap. Het zorgde er wel voor dat het tot aan de rust onrustig bleef met diverse binnenbrandjes.

In die slotfase van de eerste helft raakte Dubbeldeman nog de paal vanaf de achterlijn en mikte Brugman een keer over nadat hij alsnog in balbezit was gekomen na een afzwaaier van Tetteroo. Het bleef zo bij 1-0 en die voorsprong was magertjes te noemen.

Ook na de pauze was UVS de betere ploeg, hoewel de roodzwarten nu wel meer van zich lieten spreken. Desalniettemin kreeg Brugman al snel de kans om de 2-0 te maken, maar zijn inzet kreeg niet genoeg hoogte mee. Na een klein kwartiertje wisselde de Leidse oefenmeester. Brugman en Mart Spierdijk verlieten het veld en Alex Pison en Enrico Geus maakte hun opwachting.

Al rap daarna kreeg de thuisploeg een levensgrote kans om meer verschil te maken. Na een duwfout op Dubbeldeman mocht Tomas Tavilla aanleggen vanaf elfmeter, maar de normaliter van de kalkstip zekere aanvaller schoot nu matig in waardoor Marco Bergen Henegouwen kon pareren.

Bij Vitesse nam het geloof toe dat er wat te halen viel in Leiden en zo kreeg Patrick dos Reis Taveres een aanzienlijke schietkans en even later kon hij niet voldoende vaart mee geven aan een kopbal. UVS was dus gewaarschuwd en de winnaar was in dit stadium echt nog niet aan te wijzen. Pison bekroonde zijn invalbeurt bijna met de 2-0, maar zijn kopbal ging net naast. Een fractie later werd het wel 2-0 nadat Geus attent reageerde op mistasten van het sluitstuk van de ploeg uit Delft. Het doelpunt werd uitbundig gevierd met de aanhang en de opluchting was zichtbaar groot.

De buit bleek helaas voor de Leidenaren nog niet binnen te zijn. Vitesse gaf nog niet op en uit een hoekschop werd het plots 2-1 door Levie Schut die het fortuin had dat zijn inzet via de binnenkant van de paal binnen viel. Op de tribunes nam de angst toe dat de favorieten alsnog weer averij zouden oplopen. De 2-2 kwam echter niet meer in de buurt en in de slotfase counterde UVS op zeer overtuigende wijze nog weg naar 4-1.

Met een bekeken lob bezorgde Geus zichzelf een invalbeurt met een goudrandje en daarna bracht ook De Roy van Zuyderwijn een tweede doelpunt op zijn naam na een messcherpe uitbraak via Sven Verlaan en Dubbeldeman. Al met al kwam het dus goed voor UVS en dit optreden moest ook beloond worden met winst. De haven is nu bijna zichtbaar, maar er wachten nog wat laatste golven om daar te komen. Na zaterdag is er hoogstwaarschijnlijk veel meer duidelijk of de zilvervloot aan land kan komen.

Krishan: ,,Ik ben nog aan het bijkomen van de adrenaline. Volgens mij was dit een geweldige voetbalavond voor de neutrale kijker en de volgers van UVS. Ik heb een heel sterk UVS gezien in de eerste helft. Sterk aan de bal, we zaten er kort op en ik heb veel echte kansen geteld. Vooral in mentaal opzicht een puike prestatie na de mispeer in Berkel. Ik ben dan ook supertrots op deze groep. Van speler 1 tot en met 18. Ook mooi dat het hele tweede elftal stond te kijken. Dat zegt ook veel. Na de rust hadden we het iets lastiger, maar we waren nog steeds bovenliggend. Een strafschop kan je een keer missen. Het team stapte daar meteen overheen en we zijn geruime tijd niet in de problemen geweest. Na de 2-1 hebben we ze volledig weg gecounterd. Een geweldige teamprestatie. En nu op naar zaterdag. De druk ligt bij DSO, dat is ook wel eens lekker.”

UVS- Vitesse Delft 4-1 (1-0). 28. De Roy van Zuyderwijn 1-0, 66. Geus 2-0, 81.Schut 2-1, 90. Geus 3-1, 90.+4 De Roy van Zuyderwijn 4-1. Scheidsrechter: Groenendijk.

Afbeelding

Basisopstelling UVS: Van Wanrooij, Sloos, S. Verlaan, Spierdijk, Van Kempen, De Roy van Zuydewijn, Leugering, Brugman, Dubbeldeman, Tavilla, Tetteroo.

Het verloop van de wedstrijd….https://uvs-leiden.nl/wedstrijd/1362

Afbeelding

Basisopstelling Vitesse Delft: Bergen Henegouwen, Snel, Burgering, Fransen, El Kaddouri, Dos Reis Tavares, Sjerp, Schut, Gronsveld, De Vries, Mercera.

Man of the Match Thijs de Roy van Zuydewijn met John Boom
logo LAV
2 weken geledenTopscorerslijst allertijden UVS 1
4 weken geledenSelectie UVS 24/25
1 maand geledenSoufiane Boukhidous van LFC naar UVS