Na het gelijkspel tegen stadgenoot DoCoS stond UVS zes punten achter op koploper DSO. Om in het spoor te blijven van de Zoetermeerders en concurrent Valken’68 moest de ploeg van trainer Patrick van Dullemen winnen van Wateringse Veld/Kranenburg. De bezoekers zijn de kampioen van de eerste periode, maar zijn inmiddels afgezakt naar de middenmoot. Het was voor de Leidenaren dus zaak de drie punten in eigen huis te houden. Na een vroeg doelpunt van Bart van der Weijden breidde UVS in de tweede helft de score uit tot 4-1. Door de nederlaag van DSO tegen SVC’08 staat UVS nu op vier punten van de koppositie, die is overgenomen door Valken’68.

Waar de aanhang van UVS vorige week tot de 82e minuut moest wachten op het openingsdoelpunt, hadden veel supporters nu nog niet eens een zitplek toen aanvoerder Van der Weijden zijn ploeg al op 1-0 zette. Na een fraaie dieptepass van Marvin Sloos lobde de middenvelder de bal stijlvol over de uitgekomen doelman.

Na de openingstreffer bleef UVS druk zetten op het doel van de bezoekers. Een doelpunt bleef echter uit, waardoor de Hagenaars meer in de wedstrijd konden komen. UVS-aanvaller Thom de Vries baalde dat zijn ploeg de marge niet kon uitbreiden in de eerste helft: ,,We kwamen gelukkig heel snel op voorsprong, maar we maakten de kansen erna niet af. Daardoor bleef het lange tijd 1-0. Desondanks bood dat wel genoeg perspectief voor de tweede helft.”

Er was wat twijfel over de 1-0 van UVS. Wel/ geen buitenspel. Duidelijk te zien is dat de 1-0 van Bart van der Weijden zeer zeker geen buitenspel is.

Afbeelding

,,In de tweede helft gaven we heel weinig weg,” vervolgt de Leidse aanvaller. ,,Als team werkten we hard en waren we heer en meester. Nu vielen de ballen gelukkig wel in het doel.” UVS verdubbelde de voorsprong na een goede individuele actie van Van der Weijden. Vanaf de zijkant bood de gedreven middenvelder daarna De Vries een niet te missen kans.

Nog geen vijf minuten later volgde een vrijwel identieke aanval. Na wat onduidelijkheid omtrent een beslissing van de scheidsrechter nam UVS een vrije trap snel, waarna Van der Weijden van dichtbij af kon leggen op De Vries, die daarmee zijn tweede van de middag maakte.

In een van de spaarzame momenten dat Wateringse Veld/Kranenburg in de buurt van doelman Niels van den Burg kwam, vonden de bezoekers wel een uitgelezen mogelijkheid om te scoren. Na vermeend vasthouden van Lars Verlaan floot de leidsman voor een strafschop, die feilloos werd benut door Nick Brouwer. De bezoekers probeerden meer aan te dringen, wat ervoor zorgde dat er steeds meer ruimtes ontstonden voor de voorhoede van UVS. De ingevallen Enrico Geus en Daan van der Zwaan konden hier echter nog niet van profiteren. Zo bleef de uitploeg hoop houden op de aansluitingstreffer. Uiteindelijk was het De Vries die tekende voor de 4-1. Van der Weijden ging alleen op de keeper af, maar had oog voor de meegelopen aanvaller. Zo voltooide De Vries zijn hattrick, met een eervolle vermelding voor Van der Weijden: elke assist kwam van zijn voet.

,,In de tweede helft kwamen we totaal niet in de problemen. Ik scoor er drie, een mooie hattrick. Je kan zeggen dat ‘ik er wel moet staan’, maar deze waren eigenlijk wel erg makkelijk. Bartje gunde me niet te missen kansen. We maken het dan met z’n allen zakelijk af. Ik hoopte van tevoren al dat DSO punten zou laten liggen, maar ik had niet verwacht dat ze thuis zo ruim zouden verliezen. We liggen achterop en zitten vol in de achtervolging. Dus we moeten gewoon zorgen dat we nu alles gaan winnen.” UVS gaat in de volgende speelronde op bezoek bij RCL. Ondertussen zal met een schuin oog naar de tussenstand op ’t Duyfrak gekeken worden, daar de topper tussen Valken’68 en DSO een mogelijkheid biedt om in te lopen op de concurrentie.

Ontspanning langs de kant na de ruime voorsprong

UVS- Wateringse Veld Kranenburg 4-1 (1-0). 2. Van der Weijden 1-0, 64. De Vries 2-0, 68. De Vries 3-0, 73. N. Brouwer (penalty) 3-1, 90+3. De Vries 4-1. Scheidsrechter: Smit.

UVS: Van den Burg, Sloos, L. Verlaan, S. Verlaan, De Roy van Zuydewijn, Müller, Van Vliet, Van der Weijden, De Vries, Tavilla (84. Van der Zwaan), Adima (80. Geus).

Wateringse Veld/Kranenburg: Piek (70. Altimari), Doorschodt, Pronk, Van Kordelaar, Orifa Oswaha (70. Sidoel), Fens, N. Brouwer, Boukhari, Speelman, J. Brouwer, Van der Toorn.