Na het kampioenschap in de 1e fase Hoofdklasse, mocht UVS JO19-1 het zaterdag in de eerste knock-out ronde van de beker opnemen tegen Forum Sport JO19-1. Een goede test om te laten zien dat UVS JO19-1 veel te laag is ingedeeld. Forum Sport JO19-1 komt namelijk uit in de 1e divisie, de hoogste amateurklasse van deze leeftijdscategorie.

De voorbereiding op de wedstrijd was niet helemaal vlekkeloos met Jort Faber die op vakantie was en Kevin Njoke die vrijdag z’n arm brak. Veel beterschap gewenst Kevin! Ook invallers vanuit de JO17-1 moesten helaas afhaken. De startopstelling was daarom als volgt: keeper Dexter Willems was teruggekeerd van een blessure en kon starten, de verdediging bestond uit Thijs van den Berg, Vin Buyn, Donny Boakye en Nathaniel Artist, op het middenveld stonden Johan van Schie, Levy Swart en Mehdi Ayachi, en voorin moesten Joah van Duijn, Sven van Overloop en Zakaria Elfedg voor de doelpunten zorgen. De bank bestond uit Jaydon Poulina, Rowendy Tokaay en reservekeeper Cas van der Veer.

Forum Sport begon sterk aan de wedstrijd en kreeg na 2 minuten al een vrije trap vlak buiten de 16 meter. Deze vrije trap werd gelukkig gekeerd door de muur. Waar dit leek op een startschot van vele aanvallen voor de Voorburgers, was het juist UVS dat steeds sterker werd. De organisatie stond uitstekend en Forum Sport had het lastig om er doorheen te komen. UVS speelde geconcentreerd en schakelde supersnel om na bal winst. Dit leverde een aantal goede kansen op voor de thuisclub. Het geluk zat UVS nog niet mee en de keeper van Forum Sport pakte een aantal goede ballen. UVS deed hiermee zichzelf eigenlijk wat te kort en had met rust zomaar 2-0 voor kunnen staan. Vlak voor rust werden de bezoekers nog even iets sterker, maar onderaan de streep was een schotje van vlak buiten de 16 meter het grootste wapenfeit.

Na rust kwam UVS weer goed uit de kleedkamer. Gelijk gingen de Leidenaren op zoek naar een doelpunt. Forum Sport moest in de rust de eerste keeper vervangen. De reservekeeper van de Voorburgers hield zijn ploeg in de openingsfase van de 2e helft goed op de been. De belangrijkste kans was Joah die een-op-een kwam met de keeper, die snel genoeg zijn doel uitkwam. Zo’n 20 minuten na rust was het dan toch raak. Sven van Overloop kreeg de bal in de diepte, dacht niet na en haalde in één keer verschroeiend uit. Keeper kansloos, 1-0 voor UVS. Vlak na de 1-0 kreeg UVS gelijk weer een grote kans. Rowendy Tokaay, ingevallen voor Zakaria Elfedg, schoot uit een voorzet op de buitenkant van de paal. Het wedstrijdbeeld bleef lange tijd hetzelfde: Forum Sport meer aan de bal en UVS dat goed verdedigt en gevaarlijk uit de omschakeling. Om nieuwe krachten voorin te brengen werd Joah van Duijn gewisseld voor Jaydon Poulina. Forum Sport werd steeds sterker en UVS kon wel wat verse krachten gebruiken. Vlak na de wissel was het ineens 2-0. Johan van Schie was meegeglipt bij een vrije trap. Mehdi Ayachi gaf een hoge pass op Sven van Overloop die de bal verlengde met het hoofd op Johan. Met één voetbeweging zetten Johan de keeper van Forum Sport op het verkeerde been en scoorde de 2-0. De buit leek met nog 20 minuten te gaan redelijk binnen te zijn. Forum Sport creëerde weinig kansen en UVS stond de hele wedstrijd al goed georganiseerd. Maar toen kwam de vermoeidheid… Meerdere UVS-spelers kregen laatst van kramp aanvallen, waardoor de ploeg steeds meer achteruitgedrukt werd. Reservekeeper Cas van der Veer moest zelfs als linksbuiten in het veld komen. Uit het niets maakte Forum Sport de aansluitingstreffer uit een voorzet van rechts. Met nog een minuut te gaan, zette de rechtsbuiten van Forum Sport weer een actie in, passeerde zijn tegenstander en gaf een voorzet. Raak, 2-2. Nog één kans kwam er in de laatste seconde voor UVS. Notabene Cas kreeg bijna de bal voor z’n voeten. Doordat een verdediger van Forum Sport de bal nog net kopte, raakte Cas niet de bal maar de keeper van de tegenstander. Zo eindigde de reguliere speeltijd met een gele kaart voor Cas en een 2-2 stand. Op naar penalty’s.

Al eerder in de week en in de voorbespreking was er over de penalty’s gesproken. Ondanks de teleurstelling van de late 2-2 zouden wij dit gaan winnen. Alle schutters hadden er vertrouwen in en dan hebben we altijd het wapen Dexter Willems. Dexter maakte weer zijn naam waar door 2 penalty’s te pakken. Achter elkaar scoorden Sven van Overloop, Vin Buyn, Thijs van den Berg en Johan van Schie hun penalty’s. Het feest kon beginnen! Een meer dan terechte overwinning op een 1e divisie ploeg. Dit benadrukt nogmaals dat UVS JO19-1 thuishoort in de divisie. Een mooie doelstelling voor de volgende competitie fase. En we blijven stiekem dromen van de dubbel 😉