Door: Hennie Kanbier

De weg is nog lang en zal vast niet enkel over asfalt gaan, maar voorlopig heeft UVS nog steeds de sokken erin. De eerste en enige nederlaag lijkt al een eeuwigheid geleden en dateert ook uit al wel uit september ’21. DSO schudde de Leidse ploeg destijds meteen wakker en sindsdien weigert de brigade van Kevin Krishan de ogen te sluiten. De ploeg dendert onverdroten door en wil niets aan het toeval overlaten. De 0-2 zege op Vitesse Delft was belangrijk, maar tevens verdiend te noemen. Over het geheel waren de bezoekers beter en speelden volwassener. Door de zege op sportpark Tanthof Zuid bedraagt de voorsprong nu vijf punten op de Delftenaren en ook op DSO, dat verloor op verplaatsing bij HVC’10. Die ploeg heeft nu de minste verliespunten achter UVS.

slideshow image
1 minuut stilte vanwege oorlog in Oekraïne: ‘Bewustwording van belang van vrede’

De omstandigheden in Delft stonden in schril contrast met die van vorige week. Toen was het guur en nat en werd iedereen bijna uit de verschoning geblazen. Nu was de hemel strakblauw en konden de aanwezigen zich opmaken voor een topper. Dat werd het ook. Beide ploegen zagen het belang in van het duel en dat leverde een heerlijke tweestrijd op. Zeker Vitesse zocht de grenzen op, maar UVS liet zich niet uit te tent lokken. Zeker na de rust moesten de Leidse mouwen verder omhoog, want de thuisploeg drong aan.

UVS staat al sinds jaar en dag bekend om het verzorgde spelletje en vaak is dat genoeg geweest om de tegenstander te kwellen. Dit seizoen, maar zeker ook in de voorbije decennia. Dikwijls werd er echter om andere kwaliteiten gevraagd en dan moesten de blauwwitten nog wel eens passen. Nu lijkt het er nadrukkelijk op dat er veel meer vermogen in het team schuil gaat. Er wordt snoeihard voor elkaar gewerkt en als het niet mooi kan dan moet het maar lelijk. Wanneer je dan ook nog een tikkel geluk aan de zijde krijgt, is de kans groot dat er een prijs in het verschiet ligt. De UVS’ ers spreken daar zelf liever niet over, maar cijfers spreken nu eenmaal boekdelen.

Binnen de minuut liet UVS de tanden al zien. De andermaal sterk acterende Marvin Sloos drong door en kon maar net geen medespeler vinden om af te drukken. Tien minuten later gooide de rechtsback zich voor een inzet van Nasreddine Harrass, waarmee meteen de gevaarlijkste aanvaller benoemd is van de ploeg van de doorlopend tegen de scheidsrechter zeurende trainer Ronald Hes.

Jimmy Brugman kreeg rond het kwartier een vrije schietkans, maar de middenvelder mikte vrij hoog over. Raul Dubbeldeman lag even later aan de basis van een vlotte aanval, maar werd belaagd en kon daardoor geen toegang geven tot een grote kans. De gele kaart voor Lars Fransen was op zijn plaats. Vitesse liet aanvallend nog iets zien met een bal voorlangs, maar UVS was gaandeweg de bovenliggende partij. De ploeg van Krishan voetbalde makkelijker en dat dit een voorsprong opleverde, kon nauwelijks verrassend worden genoemd. Dubbeldeman drong weer door en Hamza el Kaddouri kon niets anders bedenken dan een overtreding te maken in de zestien. Tomas Tavilla liet deze kans niet lopen (0-1).

slideshow image
Marvin Sloos laat zijn hielen zien

Na de rust kreeg UVS het wel lastiger vanwege het opportunistische spel van de gastheren. De al genoemde Harrass zag een inzet net naast hobbelen, maar aan de overkant had Sven Verlaan de 0-2 voor het inkoppen. Dat Leidse feest ging niet door.

Zo ook niet een strafschop voor de ingevallen Norvin Mecera. Hij werkt vastgepakt en kon daardoor niet vol uithalen. De scheidsrechter besloot het weg te wuiven tot woede van Vitesse. Daar kwam UVS wel goed weg, maar uiteindelijk kon er toch een feestje uitbreken. Na prima voorbereidend werk van Brugman scoorde Abdelkarim Maatoug in blessuretijd het tweede Leidse doelpunt.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_37651.jpg
De 0-2 van Abdelkarim Maatoug wordt gevierd
slideshow image
Tomas Tavilla op dreef

UVS kon al met al terugkijken op een sterk optreden en lijkt in deze vorm moeilijk te kloppen. Er zijn echter nog legio wedstrijden te spelen en dus is waakzaamheid geboden. Het is evenwel alweer een tijdje terug dat UVS er zo goed voor stond. Niet alleen op de ranglijst…

slideshow image
De zeer goed leidende scheidsrechter in beeld

Basisopstelling Vitesse Delft: Bergen Henegouwen, Martina, Fransen, Van der Kolk, El Kaddouri, Burgering, Sjerp, Schut, Lathouwers, De Graaff, Harrass.

Basisopstelling UVS: Van Wanrooij, Sloos, S. Verlaan, Pison, Van Kempen, De Roy van Zuydewijn, Brugman, Leugering, Dubbeldeman, Tavilla, Tetteroo.

Foto: met dank aan Moshe Amsalem. Klik hier voor nog meer foto’s

Beluister hier nog twee interviews na afloop:https://leidenamateurvoetbal.nl/2022/zaterdag/2deklasse/uvs/uvs-heeft-meer-in-huis-dan-enkel-goed-voetbal-plus-podcasts/

logo LAV
1 week geledenUVS lijdt teleurstellende nederlaag tegen SV Nieuwkoop: 3-1
2 weken geledenMilan Werk van Voorschoten’97 naar UVS
2 weken geledenRody Redel keert terug op het oude nest!