Plezier, vriendschap en ontwikkeling staan centraal in de voetbaltijd van uw kind
Op maandagavond 29 augustus verzamelden 40 ouders zich in de kantine van UVS waar het nieuwe seizoen 2022/23 werd afgetrapt met een informatiesessie. De nieuwe Hoofd Jeugd Opleiding Aart-Jan van Boksel ging op allerlei vragen in die voor ouders van spelers in de leeftijdscategorie tussen 6 en 12 jaar van belang zijn: “Hoe voetballen we bij UVS? Hoe ontwikkel je spelers?”, maar ook: “Wat kan ik als ouder doen voor mijn voetballende kind?”. Aart-Jan ging dieper op deze (en andere) vragen in met het jeugdbestuur dat ook recent in een nieuwe samenstelling is begonnen. De sessie startte dan ook met een korte voorstelronde.

Als ouder ziet u niet altijd wat er op de achtergrond gebeurt maar sinds het begin van corona is er hard gewerkt aan een nieuw fundament voor de jeugd. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat Aart-Jan eind vorig seizoen bij UVS is gestart met het vormgeven van de jeugdopleiding. We hebben met hem een schat aan ervaring binnengehaald, zowel bij amateurclubs als betaald voetbalorganisaties (ADO Den Haag, Sparta, Willem II), en zijn blij dat hij die ervaring en de visie van het jeugdbestuur kan uitdragen en vertalen naar actie op en rond het veld. Het nieuwe jeugdbestuur bestaat uit voorzitter Pim Sloos, hoofdleider onderbouw Dennis Schoonderwoerd, penningmeester Alex van der Meer, technisch lid Rick Sjaardema en technisch beleidscoördinator Jaap van der Marel.

Samen benadrukten zij tijdens de avond het belang van plezier voor uw kind. Er is bij UVS goed nagedacht over hoe dat bereikt kan worden. Allereerst moet uw kind zich vrij voelen. Dat wil zeggen dat niemand hem of haar oplegt wat hij of zij in het veld moet doen. En dat is een enorme uitdaging, want een volwassene – of dat nu de ouder, de teamleider of de trainer is – ziet altijd wel waar het beter kan. Wij vinden het echter belangrijk dat de regie overgedragen wordt aan uw kind: hij/zij mag zelf oplossingen bedenken. Eindeloos pingelen? Prima! Het bevordert de creativiteit en uiteindelijk zullen medespelers hem/haar op een gegeven moment zelf van feedback voorzien. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, daarom zullen we trainers en teamleiders ook regelmatig meenemen in dit onderwerp maar ook in allerlei andere zaken zoals de manier van trainen en coachen. Plezier wordt ook bevorderd door de manier waarop we bij UVS willen voetballen: aanvallend. Dit betekent namelijk dat uw kind vaker de bal heeft. Hoe vaker het de bal heeft, hoe beter het wordt en dat zorgt dan weer voor nog meer plezier. Als ouder kunt u hier extra aan bijdragen door positieve aanmoedigingen (maar geen coaching!!!).

We zijn ook al gestart met het zorgen voor meer binding met de club. Door corona is dat niet altijd even makkelijk geweest. In de hogere leeftijdscategorieën kwamen dan ook veel spelers voor het dilemma te staan om door te gaan met voetballen of ‘verloren sociale tijd in te halen’ en andere dingen te gaan doen. Helaas heeft dat geresulteerd in een gat tussen een aantal bovenbouw lichtingen. Daarom doen we er alles aan om uw kind in de onderbouw een zo mooi mogelijke tijd te geven, ook buiten de reguliere wedstrijden en trainingen om. Zo hebben we vorig seizoen een prachtige afsluiting gehad met meer dan 150 spelers bij de fun games op het hoofdveld. Dat evenement zal herhaald worden. En ook zien we steeds vaker teams na de wedstrijd in de kantine samen chips eten met een drankje erbij. Dit versterkt de vriendschap en we hopen dat uw kind zo lang mogelijk bij Uit Vriendschap Sâam blijft spelen.

Wat ons tenslotte uniek maakt is de vernieuwde visie op ontwikkeling. Veel amateurclubs focussen op de korte termijn: ze willen winnen. Natuurlijk houden wij ook van winnen bij UVS. Maar we willen vooral dat dat vanuit de speler zelf komt. Te veel tactische overwegingen van trainers of coaches bij jonge teams werken op de lange termijn juist averechts. Je ontwikkelt dan robotvoetballers die niet zelf kunnen denken. Wij willen juist ‘slimme’ spelers opleiden die zelf oplossingen zien en creatief zijn. Het is een enorme opgave om die mindset bij volwassen trainers en coaches te creëren maar daar lopen we niet voor weg. Ambitie is immers onze kracht. Verder zullen we het accent in trainingen meer gaan verleggen naar de ontwikkeling van technische vaardigheden.

De infosessie eindigt met een aantal vragen van ouders, onder andere over keeperstrainingen en meidenvoetbal. Twee mooie onderwerpen waar Aart-Jan en het jeugdbestuur zich verder over zullen buigen met de steun van vrijwilligers waar een vereniging op draait. We hopen dat ouders na deze informatiesessie zo open met ons in gesprek blijven zodat we UVS continue kunnen verbeteren.

Fred Beerenfenger sloot de avond af. Als lid van de archiefcommissie nam hij de aanwezige ouders mee in de historie van UVS, vanaf het ontstaan in 1914, via de Betaald Voetbalperiode, tot het neerstrijken van de club op de Kikkerpolder. Een mooi stuk geschiedenis waar we trots op zijn en dat beschreven is in Een eeuw lang…Uit Vriendschap Saâm. Je kunt dit boek voor 10 EUR bestellen via fred.beerenfenger@ziggo.nl.

Rest ons de ouders en spelers heel veel plezier en succes te wensen het komend seizoen!

Hoofd Jeugd Opleiding en Jeugdbestuur.

NB: Voor meer details over de ouderavond kunt u de presentatie hier bekijken.

GisterenKikkerpolder toernooi Jo8 t/m Jo11
EergisterenTalentendagen JO16-1 van start
5 dagen geledenPerformance trainingen jeugd positief