Op de eerste speeldag viel al best een verrassing te noteren. UVS, voor velen een van de voornaamste kampioenskandidaten, slaagde er niet in om voorbij te komen aan Kagia. De Lisserbroekers ‘eindigden’ vorig seizoen als voorlaatste en de Leidenaren rekenden op de eerste driepunter. Zo ver kwam het niet en dat was grotendeels de verdienste van de gastheren. Na een 1-0 voorsprong voor de oranjehemden werd het uiteindelijk 1-1.

Niet alleen de buitenwereld ziet UVS als een ploeg die mee moeten kunnen doen om de prijzen. Ook bij de Leidse club zelf heerst de gedachte dat het er nu maar eens van moet komen. Bij Kagia is men dit seizoen ook niet somber gestemd. De groep, die grotendeels in tact is gebleven, heeft geleerd van het moeizame eerste seizoen in de tweede klasse. Daarnaast sloten er bruikbare spelers aan en René Ras heeft meer te kiezen. Naar het linkerrijtje wordt niet gekeken, maar de Kagianen hebben wel de focus op een winst van een plaats of vier tot vijf op de ranglijst.

Aan Leidse kant waren er, om uiteenlopende redenen, op deze eerste speeldag diverse afwezigen. Gezien de grote selectie mocht dat echter niet als excuus worden gezien voor een vooral matige eerste helft. Nog steeds konden Patrick van Dullemen en Henk Brandt een zeer aanvaardbaar team op de been brengen.

In de beginfase deelden beide ploegen enkele speldenprikken uit, maar van serieus gevaar was geen sprake. Wel moest Delano van Wanrooij optreden op een inzet van Tijs van der Schinkel en Aron Wijsman zag aan de andere kant een vrije trap van Tomas Tavilla niet ver naast gaan.

Geleidelijk aan werd Kagia brutaler en was de thuisploeg niet van plan om enkel maar tegen te houden. Dat hoefde ook zeker niet, want UVS oogde veelal statisch en van overtuiging was in deze fase geen sprake. Van der Schinkel werd nog een keer gevaarlijk na goed voorbereidend werk van Pascal Timmermans en Jazz Prins, die beiden een sterke indruk maakten. Timmermans is weer terug van blessureleed en speelde als vanouds met veel energie. Prins is de nieuwe spits en de aanvaller liet in deze confrontatie zien een meerwaarde te zijn voor zijn team. Een aanspeelpunt en ook een speler waarvan verwacht mag worden dat hij de nodige treffers op zijn naam gaat krijgen.

Prins kreeg halverwege de eerste helft de grootste kans door als een duveltje uit een doosje de ruimte te zoeken, maar opnieuw toonde Van Wanrooij zich een betrouwbare sluitpost. Aan de overzijde testte Enrico Geus Wijsman, die zich niet liet verslaan.

Het thuispubliek schreeuwde een paar minuten later om een strafschop. William van Vliet en Van Wanrooij communiceerden niet goed met elkaar en als gevolg daarvan ging Prins tegen de vlakte in de zestien. Er zat geen opzet bij, maar UVS kwam in deze situatie toch wel met de schrik vrij. Even later echter niet meer. Timmermans rukte voor de zoveelste keer op, ontdeed zich van Jeffrey van Kempen en zag vervolgens geen medespeler vrij staan. De verdediger verraste door zelf maar te trachten de Leidse doelman te verschalken en daar slaagde hij in. Een fraaie treffer, die ook niet onverdiend mocht worden genoemd.

Door de achterstand werd UVS wel wakker geschud en dat leverde kort voor de pauze kansen op. Bart van der Wijden mikte op de paal en Geus klopte de doelman, maar die werd geholpen door een van zijn verdedigers.

Koud uit de kleedkamers voor de tweede helft leek Kagia op 2-0 te komen. Jesper Imanse kreeg de bal bij Prins en de puntspeler rondde koeltjes af. Het vlagsignaal vanwege vermeend buitenspel werd echter overgenomen door de arbiter van dienst. Kagia beklaagde zich en had uiteraard dolgraag de marge vergroot zien worden.

Daarna kwam uit wat verwacht mocht worden. UVS drukte Kagia vaker vast op eigen helft en werd gevaarlijker. Het trainersduo bracht Daan van der Zwaan voor Jimmy Brugman en later werd Boy Tetteroo gebracht, een talentvolle speler van de JO19-1. Zo probeerde UVS de achterstand weg te werken en dat lukte. Nog niet met Marvin Sloos, die op Wijsman stuitte. Kort daarop was Van der Weijden wel trefzeker met een prima schot van ruim twintig meter.

Kagia wankelde nu en de batterij begon leeg te lopen. Tetteroo had zijn opwachting in de hoofdmacht extra glans kunnen geven, maar de buitenspeler kreeg het niet voor elkaar de 1-2 af te drukken. De thuisploeg zocht af en toe nog wel de aanval en Van der Schinkel kwam oog in oog te staan met Van Wanrooij. De vlag ging andermaal omhoog en opnieuw ging de scheidsrechter mee in die beslissing.

UVS kreeg het niet voor elkaar om nog tot grote kansen te komen en zo rolde er een gelijkspel uit in een over het algemeen onderhoudende tweestrijd. Kagia hield stand en was meer dan blij met het verdienstelijke resultaat.

Kagia-UVS 1-1 (1-0). 35. Timmermans 1-0, 71. Van der Weijden 1-1. Scheidsrechter: Moussaoui.

Kagia: Wijsman, Timmermans, Van der Star, Lobbezoo, Malhi, Sneekes, Lamboo, Sluymer (83. Modderman), Imanse (90. De Ree), Prins (83. Van der Meer), Van der Schinkel.

UVS: Van Wanrooij, Sloos, Van Vliet, Pison, Van Kempen. Van der Weijden, Seghrouchni, Leugering, Tavilla, Brugman (61. Van der Zwaan), Geus (74. Tetteroo).

Logo Leiden Amateur Voetbal

Fotoreportage van Jan van der Lubbe

2 weken geledenTopscorerslijst allertijden UVS 1
4 weken geledenSelectie UVS 24/25
1 maand geledenSoufiane Boukhidous van LFC naar UVS