Enrico Geus over zijn nichtjes, meningen en promoveren met UVS

leiden – Wie is de mens achter de sporter? Periodiek gaan we in deze gekke tijd met sporters de diepte in om aan de hand van een aantal vragen meer te weten te komen over hem of haar. Deze week leren we beter kennen; voetballer Enrico Geus van UVS uit Leiden.

door Pim Scheffer

1.Hoe zou jij jezelf in één zin omschrijven?
Een levensgenieter die graag het leukste van alles wil maken.

2. Welke gebeurtenis(sen) is/zijn bepalend geweest voor wie je nu bent
De geboorte van mijn twee nichtjes. Zij zijn voor mij echt een motivatie geworden in het leven en één van de belangrijkste dingen in het leven. Helaas wonen zij met mijn broer in België maar ondanks dat ik ze weinig zie, haal en krijg ik heel veel energie van die twee.

3. Wat hebben je ouders je meegegeven wat je altijd is bijgebleven?
Doe vooral wat je leuk vindt. Er zullen altijd mensen zijn die een mening over je hebben maar blijf jezelf.

4. Welke mensen of sporters hebben jou geïnspireerd en waarom?
Om te zeggen dat er iemand echt een inspiratie is vind ik moeilijk, maar als ik iemand moet noemen dan zou ik zeggen Ronaldinho, een voetballer die elke wedstrijd met zoveel plezier heeft beleefd. Fantastisch om te zien.

5. Waar werd je voor het laatst stil van?
Ik ben niet zo makkelijk stil te krijgen eigenlijk maar als ik terug denk aan de periode dat ik hoorde dat Lucas Riethoven werd opgenomen in het ziekenhuis, werd ik even stil. Voordat ik naar UVS kwam heb ik veel contact gehad met Lucas en ook als ik op de club kwam werd ik met open armen ontvangen door hem. Toen ik hoorde dat hij in het ziekenhuis werd opgenomen en dat het niet goed met hem ging, vond ik dit moeilijk om een plekje te geven en wist ik eigenlijk niet wat ik erop moest zeggen.

Enrico Geus. ‘Doe vooral wat je leuk vindt. Er zullen altijd mensen zijn die een mening over je hebben maar blijf jezelf”. (foto/PR Sven Riethoven)

6. Waar ben je het meest trots op?
Onze promotie met Stompwijk’92 naar de 2e klasse, dit voor het eerst in de historie. In de 1e competitie wedstrijd raakte ik in de 88e minuut geblesseerd en scheurde mijn hamstring. Alles lukte bij mij in de wedstrijd tegen WVC. Ik scoorde 5x en we wonnen 5-3, helaas eindigde die wedstrijd in een blessure waardoor ik tot aan de winterstop aan de kant stond. In de winterstop stonden we op degraderen en was er weinig geloof maar ook veel ongeloof. Dat wij uiteindelijk een hele goede reeks neerzette na de winterstop en een periode titel pakte tegen SJZ uit het dorp naast ons, was echt een ontlading. Via overwinningen op Wilhelmus en HVV promoveerde we toch naar de 2e klasse en was het seizoen fantastisch afgesloten. Mijn goede vriend Nick Ammerlaan en ik schoten er samen 63 in. Dat is ook iets waar ik heel trots op ben.

7. Wat voor muziek staat bij jou sowieso in je playlist?
Ik hou zelf wel van een lekkere Nederlandstalige playlist. Maar ook lekkere muziek om mee te dansen na een overwinning in de kleedkamer zit er ook prima in!

8. Hoe ziet jouw ideale voorbereiding voor een wedstrijd eruit?
Lekker ontspannen. Gewoon lekker een beetje praten met teamgenoten over van alles en nog wat vind ik een ideale voorbereiding. Tijdens de warming up is er wel de focus maar vindt dat er altijd wel een plekje is voor een geintje.

9. Ben je tevreden met waar je nu staat in het leven of mist er iets?
Ik vind dat je altijd tevreden moet zijn met wat je hebt. In deze tijd merk je al dat je beperkt wordt in wat je kan doen maar daardoor waardeer je juist meer hoe het was en hopelijk gauw weer wordt. Uiteindelijk ben ik gezond, heb ik leuke vrienden en gaat het voetbal weer langzaam beginnen dus ik kan zeggen dat ik tevreden ben. Uiteindelijk blijven er wel altijd doelen in het leven en dingen die je nog wilt bereiken maar daar is het leven voor.

10. Als je nu zou moeten stoppen met sporten, hoe zou je leven er dan uitzien?
Eigenlijk wel precies hetzelfde als nu. Ik doe wat ik leuk vind en dat vind ik prima. Het zou wel een heel groot gat zijn wat ontstaat en die zal lastig op te vullen zijn. Voetbal is tenslotte al 23 jaar mijn ding en ben er ook gewoon wel veel mee bezig. Uiteraard zou ik wel gewoon bij die gasten gaan kijken om vervolgens samen te proosten met een biertje in de kantine.

11. Hoe zou je jouw rol in een team omschrijven?
Ik voer gewoon mijn taken uit. Ik ben van mezelf niet echt een leider figuur, ik weet mijn eigen kwaliteiten en wat mijn team daaraan heeft dus ik focus mij daar op zodat ik van toegevoegde waarde kan zijn op mijn manier.

12. Hoe belangrijk is het voor jou wat anderen van je vinden?
Persoonlijk gezien niet zo heel belangrijk. Ik vind dat iedereen gewoon lekker zichzelf moet zijn en dat dat juist wel geaccepteerd wordt. Het is natuurlijk wel fijn als mensen je graag zien om wie je bent, maar je kan tenslotte niet iedereen tevreden houden.

13. Wanneer is voor jou het jaar geslaagd?
Mijn jaar is geslaagd als we weer een voetbal wedstrijd normaal hebben kunnen spelen. Ik mis het gewoon om weer samen met mijn teamgenoten de beleving te hebben van een voetbalwedstrijd. Als dat nou nog ff zou kunnen dan is mijn jaar geslaagd. Ook zou het helemaal mooi zijn om weer even een festival te kunnen bezoeken!

14. Wat wil je nog heel graag bereiken in je sportcarrière?
Ik zou nog wel een keer kampioen willen worden in de senioren. Dat is iets wat ik nog nooit heb weten te bereiken en dat zou mooi zijn als wij met UVS door middel van een kampioenschap weten te promoveren. Als dat niet lukt dan is het natuurlijk ook goed om via de nacompetitie te promoveren.

15. Wat zou je lezers van deze krant willen meegeven voor de toekomst?
Wees jezelf en wees blij met wat je hebt. Doe vooral wat je leuk vind om te doen want ik geloof dat alles gebeurt met een reden. 

Paspoort

Naam: Enrico Geus
Geboortedatum: 25-01-1994
Clubs: Stompwijk’92, ADO Den Haag, RKAVV, Alphense Boys, UVS

1 week geledenUVS lijdt teleurstellende nederlaag tegen SV Nieuwkoop: 3-1
2 weken geledenMilan Werk van Voorschoten’97 naar UVS
2 weken geledenRody Redel keert terug op het oude nest!