Mooier kan Piet Kruit zijn eerste officiële handeling als voorzitter van UVS niet beginnen: de opening van het Jeugdhonk van UVS op 30 november 1974. Een onderkomen voor de jeugd, spelertjes van de vereniging die hem als onderwijsman na aan het hart liggen.

Zeven jaar zal Piet Kruit bekwaam, gedegen, bezielend en meer dan correct de blauwwitte voorzittershamer ter hand nemen. Op 2 april 2024 overlijdt onze oud-voorzitter en erelid op de respectabele leeftijd van 97 jaar.

Oorspronkelijk is Piet Kruit een korfbalman. Na zelf actief gespeeld te hebben bij De Algemene en Vicus Oriëntis (met 1 interland achter zijn naam!) maakt hij mooie jaren mee bij de korfbalvereniging de Danaïden, waar hij onder meer de functie van ‘mental coach’ bij het eerste team vervult. In die jaren behoort Danaïden tot de top van het Nederlandse korfbal.

Eenmaal beland bij UVS, waar inmiddels zijn zonen Piet Jan en Hans (later eerste elftalspeler) voetballen, worden de leiderskwaliteiten en het natuurlijk overwicht van de leraar Duits en directeur op diverse middelbare scholen in Leiden al snel onderkend en wordt Piet Kruit in 1974 gevraagd voorzitter van UVS te worden als de opvolger van Fokko Nienhuis.

In zijn eerste voorzittersjaar plaatst UVS zich voor de nieuw gevormde hoofdklasse, het hoogste niveau van het Nederlandse zondagamateurvoetbal en zal hierin zeven aaneengesloten jaren uitkomen. Dit loopt toevalligerwijs parallel aan zijn zevenjarig voorzitterschap, want als Piet Kruit in 1981 de voorzittershamer overdraagt aan zijn opvolger Bart van Leeuwen, degradeert UVS-1 tot zijn grote teleurstelling naar de 1e Klasse.

Desalniettemin is de zevenjarige ‘periode Piet Kruit’ er eentje met veel hoogtepunten en historische gebeurtenissen: de al eerder gememoreerde opening van het jeugdhonk, de opheffing van de zaterdagafdeling, koninklijk bezoek van Prins Bernhard bij het Boerhaave Toernooi en de uitgave van een huis-aan-huis krant van en over UVS met een oplage van 40.000 exemplaren. Om maar enkele voorbeelden te noemen.

De vele UVS-ers die Piet Kruit in het verenigingsleven hebben meegemaakt zullen hem herinneren als een kundig bestuurder, een man met een uitermate vriendelijke en correcte uitstraling, invoelend, betrokken en altijd onberispelijk gekleed. Een heer van stand, zoals menigeen hem noemt.

Met zijn sociaal-maatschappelijke gevoel heeft hij veel van zijn leerlingen en jonge spelers van UVS verder op weg geholpen in het leven. Daar was hij sterk in.

Na zijn voorzitterschap is Piet Kruit gedurende lange tijd een graag geziene gast op de Kikkerpolder, totdat zijn gezondheid dat niet meer toelaat.

Met veel respect blijven wij onze oud-voorzitter Piet Kruit gedenken en wensen zijn zoons Hans en Piet-Jan, hun echtgenotes, de kleinkinderen en verdere familie heel veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Het bestuur van UVS

GisterenUVS nu ook op LinkedIn te vinden
5 dagen geledenVrijwilligersmiddag op zaterdag 29 juni
5 dagen geledenPerformance trainingen jeugd positief