Gezellige druk bezochte 108ste verjaardag van UVS

Door Cees Mentink

Een kijkje in het clubhuis van UVS, een massale opkomst om de 108ste verjaardag van de c;ub te vieren.

Zo’n 450 jaar geleden mag ALVA zijn bril hebben verloren, op dezelfde datum maar jaren later werd UVS opgericht. ‘Uit Vriendschap Saâm’. Jaar in, jaar uit ontmoeten UVS’ ers elkaar om dat magische moment op gepaste wijze te vieren. Tweemaal gooide Corona roet in het ‘reünie-eten’, maar  nu – 1 april 2022 – werd de jaarlijkse ontmoeting van het gestaalde kader weer gevierd.

Een warm welkom voor de ruim 100 UVS’ers, die de club altijd door dik en dun hebben gesteund.

Even zag het er naar uit dat de weersomstandigheden voor vele doorgewinterde UVS’ ers reden zou zijn thuis bij  de haard te blijven. Niet bleek minder waar. De sneeuw mocht dan vijf centimeter dik ’s morgens voor gladde wegen en lange files zorgen, ’s middags waren de sneeuwvlokken pap geworden en kwamen de idolen van weleer massaal naar de Kikkerpolder om met elkaar – onder hapjes en drankjes – nog eens in het verleden te duiken.

Fred Beerenfenger in zijn functie als Spreekstalmeester. Hij en Simon van Meijgaarden verwelkomden de blauw/witters. De delegatie van LeidenAmateurVoetbal werd begroet met de woorden: ‘Kijk uit jongens, LAV, Arabisch praten.’ Hilariteit.

Zo’n honderd ‘oudere’ UVS’ ers waren aanwezig. Het was Fred Beerenfenger die zich in de functie van opperstalmeester profileerde. Hij deed dit met verve. Fred bedankte de penningmeester, die budget had vrijgemaakt om tot 17.00 gratis van de drankjes te genieten.

Voorzitter Mat de Tombe prees de aanwezigen, sprak van ‘het gestaalde kader’, waaraan UVS veel had te danken. Mat verklaarde trots te zijn van zo’n fantastische club als UVS.

Voorzitter Mat de Tombe heette de mannen die de vereniging decennialang ‘door dik en dun’ hadden gesteund welkom en vertelde van het topjaar dat UVS nu doormaakt. UVS 1 en UVS 2 lijken af te stevenen op het kampioenschap. De leden van de technische staf, Kevin Krishan en Henk Brandt, temperden de verwachtingen. Terecht, er moeten nog wel de nodige wedstrijden worden gespeeld.

Het succeskoppel dat UVS 1 naar alle waarschijnlijkheid naar het kampioenschap van 2e klasse West 2 zal promoveren. Zelf temperden ze de hooggespannen verwachtingen. En gelijk hebben ze.

Hoe dan ook, de leden van de Commissie Archief van UVS, bestaande uit Simon van Meijgaarden, Fred Beerenfenger, Hans Neuteboom en Nico van Horn, hadden deze 108ste verjaardag van de club tot in de puntjes georganiseerd. Het museum werd druk bezocht, in de bestuurs-/sponsorkamer werden herinneringen opgehaald, foto’s en krantenknipsels bekeken, gelezen, uitgewisseld en aan de mannen van het archief overhandigd. Welkome aanvullingen van wat er allemaal al aan materiaal de afgelopen jaren was verzameld.

Door de enorme drukte bleek het onmogelijk de vier leden van de Commissie Archief voor de camera te krijgen. Deze recente foto komt uit het archief van LeidenAmateurVoetbal. Het viertal was verantwoordelijk voor gezellige en uitbundige viering van de 108ste verjaardag van UVS. Vlnr: Simon van Meijgaarden, Fred Beerenfenger, Hans Neuteboom, Nico van Horn.

Dezelfde Fred Beerenfenger kon niet nalaten aandacht te vragen voor het fraaie UVS-geschiedenisboek ‘Een eeuw lang…’. Voor slechts € 10,00 kon men het uitstekend gedocumenteerde boek (met harde kaft) aanschaffen.

LeidenAmateurVoetbal verscheen op het feest met een zware delegatie – Hennie Kanbier, Remco en Cees Mentink. Ze zorgden, samen met Lucas Riethoven voor een weelde aan foto’s. Een herinnering aan een bijeenkomst, die gerust evenement mag worden genoemd.

Ontmoeting van matadoren, vl.nr.: Ruud Paauw, voormalig adjunct hoofdredacteur van het Leidsch Dagblad, journalist en oud-voetballer Paul de Tombe en Bart van Leeuwen, ex UVS-voorzitter – preses met de meeste ‘dienstjaren’ in de geschiedenis van UVS.
Theo van Seggelen (rechts), voormalig topman van de VVCS (Vereniging van Contract Spelers), naast Kees Pouwiel (een eeuwigheid verzorger van de blauwwitten).
UVS telt tal van iconen. Hier staan er twee: Wijnand Sloos en Gerard Desar.
Dat Bart Lardé (midden) nog niet is toegetreden tot de Commissie Archief is vooralsnog een onbeantwoorde vraag. De oer-UVS’ er weet a-l-l-e-s van de blauw/witte geschiedenis. Hier staat hij tussen Fred Beerenfenger en Simon van Meijgaarden.
Succes-trainer Ruud de Groot (links), die als speler en trainer triomfen vierde bij UVS, en een andere topper uit die tijd Sjoerd Teske.
• Het charmante echter Visser – van de Meel verblijdde het archief van UVS met foto’s uit 1924. Op dat moment kwam spraakwaterval Fred Beerenfenger woorden te kort.
Leen Neuteboom (links), betrouwbare doelman bij UVS, die als biljarter zijn conditie op peil hield, en Wim Deegenaars.
Bart Janssen, sinds 1945 lid van UVS, hier op de foto met Simon van Meijgaarden. Janssen heeft alleen gevoetbald bij TONA (Tot Ontspanning Na Arbeid), een voetbalafdeling van de Touwfabrieken. Samen met zijn vrouw Co heeft ‘eindeloos’ veel wedstrijden van UVS bezocht.
De UVS-reünisten werden onthaald op smakelijk gebak, waarop het logo van marsepein, van de jaren ’50 en ’60. ‘Dit oude logo,’ aldus Mat de Tombe, ‘zal het terughalen van de beelden en successen van toen stimuleren.’
Op een groot scherm werden de beelden vertoond van de ontmoeting UVS-Neptunus, een film van ‘Sport in Beeld’ uit 1966. Iedereen was in de ban van het vertoonde spel, dat van commentaar werd voorzien door Fred – Theo Koomen – Beerenfenger.
Wijnand Sloos, jarenlang de betrouwbare doelwachter van UVS en de lieveling van vooral de vrouwelijk aanhang van de Kikkerpolderclub, was ook nu weer het middelpunt. De cartoons van de spelers op het schilderij zijn getekend door Martin van Well, ook een vaardige doelman.
Beelden uit het UVS Museum. De leden van de Commissie Archief deden nog een extra oproep om foto’s, krantenknipsels en memorabilia NIET weg te gooien maar bij hen te bezorgen. Het materiaal zal voor de eeuwigheid worden bewaard.
Beelden uit het UVS Museum. De leden van de Commissie Archief deden nog een extra oproep om foto’s, krantenknipsels en memorabilia NIET weg te gooien maar bij hen te bezorgen. Het materiaal zal voor de eeuwigheid worden bewaard.
Twee UVS- keepers die voetbalgeschiedenis schreven. Herman Vermeer (links) en Wijnand Sloos.
logo LAV
3 dagen geledenVoortgang renovatie bij UVS
7 dagen geledenSchilder en onderhoudsbedrijf Sloos nieuwe sponsor UVS
1 week geledenUVS Sportdag 2024