Door Kevin Beerenfenger -20 november 2019

KNVB districtsbeker- UVS trapte af in Berkel en Rodenrijs tegen TOGB. Niet alleen voor de wedstrijd, maar ook voor een eerste half uur voetbal in een hoog tempo en van een hoog niveau. De blauwwitten regen de kansen aaneen. Een schot van Isi Adima werd gestopt. Een kopbal van Axel Pison kwam ook niet verder dan de Berkelse keeper. Een bal bovenop de paal van Tomas Tavilla. Linksback Lars Verlaan die vaak gevaarlijk opkwam (vooral rechtsback Leroy Zwarteveld van TOGB had moeite met de druk vanuit deze beweeglijke linkerkant). Afijn, de Leidenaren domineerden.

Niet alleen aanvallend zetten de bezoekers de toon, maar ook verdedigend werden gedurende de hele wedstrijd technische hoogstandjes afgewisseld. Voor elke meter werd geknokt. De thuisclub had zeker ook gevaarlijke momenten, al waren die een stuk spaarzamer. Rond de tiende minuut werd door TOGB op de lat gekopt, en later kon Yousif de Kock alleen voor de Leidse keeper komen. Het leverde eveneens geen treffer op.

Het enige wat de Leidenaren te verwijten viel, was dat er soms net niet kort genoeg door gedekt werd, passjes te scherp of te diep werden gespeeld en dat in balbezit niet altijd voldoende vrije mensen te vinden waren. Een klein kwartier voor rust begon daardoor de druk op de thuisploeg wat af te nemen. De eersteklasser kon niet profiteren. Vooral de verdediging van TOGB vond vaak geen andere oplossing dan de bal zo hard mogelijk uit het veld te trappen. Een mooi maar ongevaarlijk schot van Ian Bakker ging een meter over en dat was het eigenlijk wel.

In zo’n bekerwedstrijd is het altijd maar de vraag wie er het sterkst uit de rust komt en wat kan forceren. Redelijk vroeg in die tweede helft leken de blauwwitten toch weer de controle te pakken. Het onrustige uitverdedigen was nog niet uit de benen bij de TOGB’ers en in het verdere verloop van de wedstrijd was duidelijk te zien dat zij zich geen raad wisten met de bezoekers.

Ondanks het overwicht van UVS, bleven de échte kansen uit. In de 70e minuut kreeg Enrico Geus een opgelegde mogelijkheid. Een lage voorzet van Adima nam hij met een te gespannen voet aan waardoor de bal hard op stuiterde tegen zijn hand. Hands dus en geen voorsprong. De trainer van UVS, Patrick van Dullemen, moest iets gaan forceren en wachtte daar niet langer mee. Daan van der Zwaan verving Geus en dit bleek een gouden wissel. Na een voorzet vanaf links van Tavilla zorgde de aanvaller voor het welbekende intikkertje. De verdiende 0-1 stond op het scorebord.

Het zou geen bekervoetbal zijn als er niet ineens van alles mee ging spelen. Vijf minuten voor het einde kwam de verdediging van de bezoekers zwaar onder vuur te liggen. Het begon met een krachtige kopbal op de lat. De bal stuiterde weer vrolijk terug het strafschopgebied in van de tweedeklasser en tijdens het “gevecht” om de bal ging een speler van TOGB naar de grond. Zijn medespelers en vooral het publiek joelden om een penalty. Scheidsrechter Takacs gaf de strafschop ook, maar dat deed hij pas op het moment dat daar om gevraagd werd. Vanaf de kant leek het onterecht, maar de bal ging gewoon op de stip. Het werd 1-1 en een penaltyserie zou de beslissing moeten brengen.

Gelukkig voor UVS waren Merick Heintjes en Zackaria Doumajd ongelukkig in het nemen van hun strafschoppen en dook UVS-keeper Niels van den Burg tot twee keer toe de goede hoek in. De eindstand kwam daardoor uit op 3-5. Terecht bekert de ploeg uit de Kikkerpolder door.

Tavilla: ,,Er zat een behoorlijk tempo in de wedstrijd, maar dat ben ik wel gewend. Het eerste half uur speelden we goed, daarna zwakten we iets af. Zelf speelde ik aan de buitenkant, maar als het moest trok ik naar binnen. Ik ben een man van momenten, niet iemand van het vele loopwerk. Altijd op zoek naar een mogelijkheid om van waarde te zijn voor ons team. Mijn voorzet vanaf links, waaruit Daan scoorde, voelde dan ook goed.”

Opstelling TOGB: Weegman, Assaih, Luyken, Heintjes, Bakker, Leroy Zwarteveld (Vriesde), Bosch, Sousa, De Kock, Doumajd, Moreno Zwarteveld

Opstelling UVS: Van den Burg, Lars Verlaan, Pison (Leugering), Van der Weijden, Adima, De Roy van Zuydewijn, De Vries (Van Vliet), Geus (Van der Zwaan), Tavilla, Sven Verlaan, Sloos.