UVS JO19 is goed uit de winterstop gekomen en pakte de volle buit uit de 1e twee (uit)wedstrijden. Concordia werd 2 weken geleden overtuigend weggezet (1-4). Voorschoten’97 was vorige week daarentegen een taaie tegenstander, waar moeizaam van werd gewonnen (0-1). Door puntverlies van de concurrentie was UVS echter wel de grote winnaar van het weekend.

Zaterdag eindelijk weer eens een thuiswedstrijd in de eigen Kikkerpolder. Het roemruchte HBS was de tegenstander die in de heenwedstrijd had laten zien over een goede ploeg te beschikken. De wedstrijd stond onder leiding van ex-prof Geert den Ouden (o.a. ex-ADO, Willem II, Excelsior). Ondanks het miezerige weer was het weer lekker druk langs het hoofdveld met een groeiend aantal belangstellenden. De openingsfase was wat rommelig, aangezien beide ploegen er kort op zaten. Al snel pakte UVS het initiatief en werd de tegenstander, met de ultra aanvallende spelopvatting, op eigen helft vastgezet. Het tempo werd opgeschroefd en de gevaarlijke Leidse voorhoede deelde de 1e speldenprikken uit.  Alle 2e ballen waren voor UVS-middenveld met Jesse, Benk en Abdelkarim in de gelederen. Kansen van spitsen Sjors en Sieb werden nog niet benut, maar na een minuut of 25 was het wel raak. Van achteruit werd de bal geduldig rond gespeeld. De van achteruit opstomende Jesper stak de diepgaande Benk weg. De dynamische UVS-middenvelder schoot knap raak uit een moeilijke hoek; 1-0.

De Leidse honger was duidelijk nog niet gesteeld. UVS bleef pressen en speelde bij vlagen gallery play.  Vlak voor rust vergrootte UVS de voorsprong. Jesper opende met een crossball aan de linkerkant. De sluwe Sieb stapte over, waardoor de topfitte en sterk spelende linksback Björn vrijkwam en Sieb direct weer inspeelde. Sieb bediende de meegelopen Abdelkarim die wel raad wist met dit buitenkansje; 2-0. UVS liet even zien we de baas is in de eigen Kikkerpolder. Op het Twitterkanaal van de mooie Haagse vereniging werd terecht gesteld dat HBS de 1e helft onder de voet werd gelopen en dat de ruststand eigenlijk 5-0 had moeten zijn. UVS vergat zichzelf dus te belonen met het goede spel, maar met een alleszins acceptabele 2-0 voorsprong gingen we rusten.

In de rust werden weer even wat accenten gelegd door trainer/coach en tactisch brein Kevin Krishan. Zaak was om niet te verslappen maar vooral om door te drukken. Voetbal blijft dan ook een heel raar spelletje als je ziet dat de wedstrijd uit het niets kantelt in de 2e helft. Door een onoplettendheid in de Leidse defensie viel al snel de aansluitingstreffer van HBS; 1-2. De Hagenaars roken bloed en zetten plots UVS vast op eigen helft. Bij UVS verving Fabian de licht geblesseerde Abdelkarim. Binnen 10 minuten kreeg HBS een strafschop na een lullige handsbal van Daan. De rechtsback van UVS maakt een enorme progressie door dit seizoen en zijn ‘vroege’ voorzet is een echt wapen. Doelman Nick stopte zeer knap deze pingel met een katachtige redding. Ongeveer 10 minuten voor tijd was het wel raak; uit een rommelige situatie wist HBS de gelijkmaker te forceren; 2-2. De slotfase was hectisch en bloedstollend. Puntverlies kon UVS zich niet permitteren in de titelstrijd van de 4e Divisie B. Het spel golfde op en neer en UVS toonde voor de zoveelste keer dit seizoen aan over veel karakter en wilskracht te beschikken. Linkercentrale Noël (‘John’) is zo’n toonbeeld van onverzettelijkheid in de UVS-ploeg. De leeggespeelde Boy werd nog vervangen door Ahmed. In blessuretijd viel de beslissing. Een lange bal van achteruit verstuurd door de weer sterk en solide spelende controleur Jesse op de diepgaande Sjors. De uitkomende Haagse keeper raakt de bal maar ook onze spits binnen de 16. De scheidsrechter wees resoluut naar de stip en gaf rood voor de keeper wegens onbesuisd inkomen. Jesper eiste de strafschop op, maar moest door de commotie lang wachten tot deze genomen mocht worden. De druk was groot, maar de UVS-aanvoerder bleef ijzig kalm en schoot de strafschop hard en onberispelijk binnen; 3-2. De ontlading was gigantisch en het was ouderwets ‘stapelen’ geblazen bij de succesvolle UVS-ploeg. Nog even een paar minuten billenknijpen, waarna de prima fluitende scheidsrechter af floot. Overall gezien wederom een verdiende overwinning van UVS, zeker op basis van een hele sterke 1e helft.

Het vlaggenschip van de UVS-jeugd blijft maar winnen en voert daarmee de druk op bij de concurrentie. Koploper Spijkenisse liet voor de 2e achtereenvolgende week punten liggen, waardoor de achterstand geslonken is van 7 naar 3 punten. Daarnaast pakte UVS O19 zaterdag de koppositie in de 2e periode. De komende weken is er geen competitievoetbal, maar op 7 maart kan tegen Xerxes DZB in eigen huis de 2e periode worden gepakt. Uw support is zeker welkom, dus tot 7 maart, aanvang 12.15 uur !