Op zaterdag 28 september reisde UVS af naar het bruisende FC Zoetermeer, een club die de afgelopen jaren een flinke groei heeft doorgemaakt. Met 1.073 leden en een gloednieuw complex met twee kunstgrasvelden, voelde de ontvangst door Peter Lieffering (Commissie Voetbalzaken) en Manon van Lier (Communicatie) warm en professioneel aan. De gemeente Zoetermeer steunt de club met hun sportminded benadering, wat de infrastructuur van de vereniging duidelijk ten goede komt.

Toch draaide het uiteindelijk om de wedstrijd, waar UVS vol goede moed aan begon. Hoewel de eerste tien minuten nog wat onwennig waren, nam UVS daarna het initiatief en dicteerde het tempo van de wedstrijd. FC Zoetermeer koos vaak voor de lange bal, wat keer op keer een eenvoudige prooi bleek voor de verdediging van UVS. De blauwwitten hielden het spel onder controle tot de zestienmeterlijn, maar ondanks het overwicht en de organisatie ontbrak het aan scherpte in de afronding. Kansen waren schaars, en de weinige die er kwamen, werden onzorgvuldig benut.

Weinig rendement, harde les

De tweede helft begon hoopvol, maar al snel sloeg het noodlot toe. In de 53e minuut was het FC Zoetermeer dat na een snelle aanval de 1-0 binnenschoot. Een koude douche voor UVS, dat er maar niet in slaagde om het overwicht in balbezit om te zetten in daadwerkelijke doelkansen. De blauwwitten kwamen nog dicht bij de gelijkmaker toen Boukhidous in de 52e minuut centimeters naast kopte na een voorzet van Tavilla, maar verder bleven grote kansen uit.

Toch was het net niet het scenario waarin UVS zich terug kon knokken. Met name in de eindfase ontbrak het aan stootkracht, ondanks het vele balbezit.

Een lichtpuntje in deze teleurstellende middag was het uitstekende optreden van scheidsrechter Van Eck, die de wedstrijd op een beheerste en correcte manier leidde. Het was een middag waar UVS zonder al te veel emotie op kan terugkijken als een leermoment. De nederlaag was teleurstellend, maar niet alles was slecht. De ploeg toonde bij vlagen goed spel en had het meeste balbezit, maar liet het liggen in de beslissende momenten.

Conclusie

De 1-0 nederlaag tegen FC Zoetermeer was een harde klap voor de meegereisde blauwwitte aanhang, maar zonder overmatige emotie is het duidelijk waar het verbeterd moet worden. Het is aan UVS om de les te trekken uit deze wedstrijd en scherper te zijn voor het doel in de komende weken. De potentie is er, maar nu is het zaak om die om te zetten in punten.

Hoewel de punten dit keer niet mee naar Leiden gingen, geeft deze wedstrijd genoeg aanknopingspunten voor de toekomst.

Bijzonderheden: Van Der Weijden, Wolters en Spierdijk niet de wedstrijdselectie opgenomen.

Klik hier voor het fotoverslag van Jack Wolters

2 weken geledenUVS verliest
3 weken geledenUVS te sterk voor BSC’68: afgetekende 0-3 overwinning in Benthuizen