Klik hier voor de nabeschouwing van UVS TV.

LEIDSCH DAGBLAD

UVS legt RCL over de knie

Vertraging bij de aftrap vanwege de grote hoeveelheid afgestoken vuurwerk.

FOTO HIELCO KUIPERS

DERBY 
Leidenaars boeken vierde overwinning op rij

Knalvuurwerk, rookbommen en bekladde doelpalen. De sfeeractie van de RCL-supporters voorafgaand aan de derby bij UVS was indrukwekkend. Maar op het veld bakten de Leiderdorpers er weinig van.

UVS

RCL6-0

6. Verlaan 1-0, 49. Matoug 2-0, 60. Dubbeldeman 3-0, 69. De Roy van Zuydewijn 4-0, 87. Pison 5-0. 90+1. Tetteroo 6-0.

UVS: Van Wanrooy; Sloos, Pison, S. Verlaan, Van Kempen (73. L. Verlaan), De Roy van Zuydewijn (80. Driessen), Dubbeldeman (63. Potjewijd), Hulters (83. Muller), Brugman, Matoug (65. Tetteroo), Tavilla.

RCL: Joe van Heusden; Bons, Van Overloop, R. Brasker (63. Barokzay), De la Mar, Van Bemmel, Rutgers, Schouten, Van Gent (75. P. Brasker), Weenink (79. De Groot), Jake van Heusden.

Ron Hoogendam

LEIDEN UVS was niet onder de indruk van al het vuurwerk vooraf, combineerde er met veel strijd lustig op los en legde met name na rust de vele zwakke plekken van de Racing bloot: 6-0.

UVS-trainer Kevin Krishan, die zijn vierde zege op rij boekte, noemde het een collectieve prestatie. ,,We stonden goed in de organisatie en speelden negentig minuten met veel pressing. RCL heeft niets gecreëerd.’’ Dat laatste was een pijnlijke maar terechte constatering. ,,Dit is een terechte uitslag’’, verzuchtte RCL-trainer Hein van Heek, die tot vorige week nog een goed gevoel had over zijn ploeg. ,,Leuk hoor dat vuurwerk vooraf, maar op het veld heb ik dat niet terug gezien. We hebben een vrij jonge ploeg en ik denk dat het de zenuwen waren. We hadden als team meer energie in dit duel moeten steken.’’

UVS pakte het voor het oog van een slordige 500 toeschouwers vanaf het eerste fluitsignaal met verzorgd voetbal veel energieker aan. Nadat een vloeiende aanval via Tomas Tavilla en Abdelkarim Matoug voor de voeten kwam bij Jim Brugman kon Jesper van Overloop met een goede ingreep na vijf minuten de 1-0 voorkomen.

Zestig tellen later was het voor de onbewaakte captain Sven Verlaan, goed bediend door Tavilla, een koud kunstje om Joe van Heusden te verschalken. RCL stond erbij en keek ernaar, maar de mouwen werden niet opgestroopt. Geholpen door het zwakke ingrijpen in de persoonlijke duels kon het technisch vaardiger UVS onder aanvoering van steunpilaar Verlaan de lakens uitdelen. Strooiend met fluwelen passes zette hij via de zijkanten zijn ploegmaten aan het werk.

Uit een corner van Tavilla was Verlaan zelf met een kopbal dichtbij de 2-0 maar Van Heusden stak daar een stokje voor. RCL bleef toen nog in leven en had vlak voor de thee via de diep gestuurde Sieb Rutgers zowaar een grote mogelijkheid op de gelijkmaker. De jonge spits, wiens acties vaak strandden in goede bedoelingen, schoot naast. ,,Hij had hem beter breed kunnen leggen’’, zag Van Heek bij de eerste en meteen laatste kans van de wedstrijd.

In het tweede gedeelte ging UVS vrolijk verder met domineren. Vier minuten na de thee peerde doelman Van Wanrooy de bal naar voren waarna Matoug de bal over de uitkomende Van Heusden lobde: 2-0. ,,Toen was het wel gelopen’’, vond Krishan. Toen de na een uur de ongedekte Raul Dubbeldeman de 3-0 binnenschoot was het helemaal gedaan met de Leiderdorpse ploeg.

Van Heek bracht wat verse krachten binnen de lijnen maar dat was lood om oud ijzer. RCL bleef aanvallend onmachtig, tot ergenis van de eigen aanhang die zich de derby heel anders had voorgesteld. Thijs Roy van Zuydewijn kon kinderlijk eenvoudig langs de koud ingevallen Ali Barokzay snellen en koeltjes de 4-0 binnen prikken. Axel Pison en Boy Tetteroo degradeerden RCL in de slotfase tot een elftal figuranten, die met deze povere kwaliteiten een plek in de top vijf op hun buik kunnen schrijven.

Uitblinker Verlaan ziet perspectief voor UVS: ,,In tegenstelling tot vorige seizoen zetten we nu gelijk druk en dan is het lekker dat we zo’n vroege goal maken. Maar laten we eerst maar eens kijken hoe we er met de kerst voor staan. Volgende week moeten we naar Kagia, dat kan ook een tegenstander zijn die het ons lastig kan maken.’’

Leuk hoor dat vuurwerk vooraf, maar op het veld heb ik dat niet terug gezien


LEIDEN AMATEURVOETBAL

Er is al veel voorbij gekomen op beeld en in woord van de derby tussen UVS en RCL, die door de Leidenaren ruimschoots werd gewonnen (6-0). Om het verhaal af te ronden nu nog twee fotoreportages en twee interviews op beeld.1 of 35  

Fotoserie 1: Jan van der Lubbe

Interviews: Hans Stauttener (techniek), Remco Mentink (presentatie)

Fotoserie 2: Ajeska Kanbier

UVS speelt met onthutsend zwak RCL (plus interviews)

Door Redactie -31 oktober 2021 Share

Tweede klasse C (zaterdag)- De doelpalen waren op vrijdagavond voorzien van een rode kleur (waterverf) en even voorafgaand aan het duel was er minutenlang vuurwerk hoor-en zichtbaar boven sportpark De Kikkerpolder. De aanhang van RCL had er zin in en ook wel enig geloof gezien de opgaande lijn in de voorbije weken. Ruim anderhalf uur later was duidelijk dat RCL niet enkel doorweekt was van de aanhoudende regen, maar ook volledig afgeschminkt door UVS. Het werd uiteindelijk 6-0 in het voordeel van de Leidenaren en daar viel niets op af te dingen. RCL had er bijgestaan, naar gekeken en er amper wat aan kunnen doen.

Van UVS mag RCL verliezen. Op de openingsdag verloor de ploeg van Kevin Krishan, maar daarna stapten de blauwwitten telkens winnend van het veld. Niet zelden ook met overtuigend spel en het heeft er alle schijn van dat er met deze selectie om de titel kan worden gespeeld. Opvallend is dat de Leidenaars momenteel niet kunnen beschikken over vier aanvallers. Zo zijn Enrico Geus, Thom de Vries en Isi Adima geblesseerd en is Daan van der Zwaan geschorst. Toch kreeg RCL geen vat op de nieuwe voorhoede. Op het middenveld was UVS daarnaast ook heer en meester en voorin konden de Leiderdorpers nauwelijks voor enig gevaar zorgen. Max van Gent kreeg als spits geen poot aan de grond en bij Jake van Heusden lukte er vrij weinig. Sieb Rutgers probeerde het nog wel met wat solo’s, maar de jonge aanvaller kreeg geen steun of liep zich vast. RCL kwam dan ook niet tot grote kansen, maar leefde halverwege nog wel.

UVS had de bal bij voortduring en kwam zelden in de problemen, maar stapelde zelf ook nog niet kans op kans. Wel was het al snel raak. Tomas Tavilla werd vrijgelaten in de zestien, kon aangespeeld worden en de buitenspeler vond Sven Verlaan die volkomen vrij de hoek voor het uitzoeken had. De RCL-aanhang dacht aan buitenspel, maar de vlag bleef omlaag en de scheidsrechter kende geen twijfel. Het zag er in elk geval kinderlijk eenvoudig uit voor de thuisploeg en het gaf aan dat RCL niet bij de les was. Beter werd het echter bepaald niet. Hein van Heek moest met pijn in de ogen aanzien dat zijn ploeg de bal zelden even in de ploeg kon houden. Het was en bleef ronduit slordig en zonder enige overtuiging spelen. Onsamenhangend was wellicht nog wel het best toepasselijke woord voor de vertoning van de vooraf nog nummer zes.

Met 1-0 was er uiteraard nog niets verloren, maar kort na de pauze werd het probleem wel groter. Delano van Wanrooij vond met een verre trap Abdelkarim Maatoug, die dankbaar gebruik maakte van een inschattingsfout bij Robin Brasker. Opvallend was dat de Leiderdorpse speler de schuld opzichtig bij anderen zocht, maar hier ging de centrale verdediger toch echt zelf in de fout. Dat nam niet weg dat alle spelers van RCL zo ongeveer wel even toe zijn aan een spiegel, want voor een derby mag je niet zo pover en zielloos voor de dag komen.

Na de 2-0 speelde UVS een gewonnen wedstrijd en kon het zich naar hartenlust uitleven tegen het armzalig spelende RCL, dat niet eerder in de voorbije maanden zo roerloos voor de dag kwam. Op aangeven van uitblinker Verlaan tikte Raul Dubbeldeman de 3-0 binnen en maakte middenvelder Thijs de Roy van Zuidewijn het kwartet vol. Bij alle doelpunten zag RCL er beroerd uit in defensief opzicht, hetgeen uiteraard niet alleen die linie kwalijk te nemen viel.

De score werd vervolgens nog verder uitgebouwd via een knappe kopbal van Axel Pison en de-na een ultrakort avontuur bij RCL- bij UVS teruggekeerde en in deze wedstrijd ingevallen Boy Tetteroo. Bij UVS kon de glimlach niet meer verdwijnen na deze eclatante zege, terwijl RCL de wonden moest likken. Hopelijk voor de Racing Club zijn die volgende week geheeld wanneer Soccer Boys naar de Bloemerd komt. Op dit moment zal RCL zich voor het ophalen van punten vooral op dergelijke opponenten moeten richten. UVS staat er vooralsnog prima op. Dat geeft zeker geen garanties voor de toekomst, maar enige optimisme is wel op zijn plaats op dit moment.

Hierbij nog de interviews met beide trainers:
Audiospeler00:0000:00Gebruik Omhoog/Omlaag pijltoetsen om het volume te verhogen of te verlagen.
Audiospeler00:0000:00Gebruik Omhoog/Omlaag pijltoetsen om het volume te verhogen of te verlagen.

(zaterdag 30 oktober)

Door Redactie -31 oktober 2021 Share

Tweede klasse C (zaterdag)- Onze redactie was uiteraard aanwezig bij het treffen tussen UVS en RCL. De derby werd vooraf gegaan door het nodige vuurwerk. Maar hoe verliep het tussen de krijtlijnen? Hans Stauttener was er bij voor de beelden, Hennie Kanbier sprak in. En er komt nog meer over dit duel. Zie hier e beelden:

Note redactie: in het gesproken verslag is een foutje geslopen. Aan RCL-kant moet het uiteraard Jesper van Overloop zijn, met excuses.

5 dagen geledenUVS verliest vooral van zichzelf
2 weken geledenUVS en VUC promoten voetbal
4 weken geledenUVS speelt gelijk tegen HVV